Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hlina: Časť Smeru chce zrušením schôdze prikryť veľkú ohavnosť

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Časť Smeru sa avizovaným zrušením mimoriadnej schôdze k problematike nebankových spoločností a nárastu exekučných konaní podľa nezaradeného poslanca Alojza Hlinu snaží prikryť veľkú ohavnosť.

"To, čo dovolili urobiť svojim občanom pri vytvorení podmienok pre nebankovky, je ohavnosť," vraví Hlina.

Smer podľa jeho slov "zrušil" rozpravu k správe o SIS, pri prerokovaní ktorej chcel hovoriť o určitých okolnostiach týkajúcich sa nebankových spoločností a ich previazanosti s politickými predstaviteľmi. Ako dodal, Smer chce "zrušiť" aj mimoriadnu schôdzu k nebankovkám, ktorá bude v utorok o 17:00. Poslanci vládnej strany totiž plánujú neodsúhlasiť program rokovania.

"Časť Smeru kryje svojich čelných nominantov, ktorí stáli pri zrode nebankovej zlatej bane na Slovensku a profitujú z nej," vysvetlil Hlina. Poslanec chce hovoriť o úlohe štátneho tajomníka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Buriana (Smer-SD). Ten stál v roku 2003 pri vzniku spoločnosti Ex Credit, ktorá sa okrem iného venovala aj poskytovaniu úverov nebankovým spôsobom z vlastných zdrojov. Spolu s Burianom je ako spoločník vo firme uvedená aj nebanková inštitúcia Pohotovosť.

Podľa údajov z internetového výpisu z Obchodného registra bol Burian spoločníkom vo firme do februára 2007. "Interpeloval som Roberta Fica, či preberá politickú zodpovednosť za nomináciu Jozefa Buriana na funkciu štátneho tajomníka. Odpovedi na priamu otázku sa vyhol," uzatvára Hlina. Nezaradený poslanec ešte v lete vyzýval Buriana, aby odstúpil z funkcie štátneho tajomníka. Burian vníma Hlinove vyjadrenia ako snahu politicky sa zviditeľniť. Vo firme Ex Credit vlastnil desaťpercentný podiel a firma podnikala podľa zákona a platných predpisov.

Mimoriadnu schôdzu k situácii v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormnému nárastu exekučných konaní zvolal predseda parlamentu Pavol Paška na utorok 17. decembra so začiatkom o 17:00. Zvolanie zasadnutia iniciovalo 40 poslancov opozičných parlamentných strán SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, OĽaNO, SaS i nezaradených zákonodarcov pod taktovkou Alojza Hlinu.

Paška avizoval, že s poslaneckými kolegami zo Smeru-SD bude hovoriť o tom, aby mimoriadnu schôdzu zablokovali tak, že neschvália jej program. Paška považuje zvolávanie mimoriadnej schôdze k nebankovkám v čase prijímania štátneho rozpočtu za zneužívanie citlivej a dôležitej témy pre ľudí na osobnú prezentáciu niektorých politikov.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu Smeru-SD Jany Laššákovej poslanci strany už začali s prípravou novely zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorú predložia na januárovú schôdzu Národnej rady SR.

"Bude tam dosť priestoru na diskusiu," dodala s tým, že v prípade postoja ľudí k nebankovkám by sa mala posilniť najmä prevencia, teda informovanosť ľudí o tom, aby nepreceňovali svoje finančné schopnosti a dávali si pozor na to, čo podpisujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu