Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nariadiť prerušenie letu bude môcť zrejme širší okruh ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Okruh členov vlády, ktorí by za presne stanovených podmienok mohli rozhodnúť o prerušení letu narušiteľského lietadla, sa má rozšíriť. Takéto prípadné rozhodnutie je predovšetkým v kompetencii ministra obrany.

Podľa súčasného znenia zákona o Ozbrojených silách SR by ho mohol v čase jeho neprítomnosti zastúpiť člen vlády poverený premiérom, pričom by to mohol byť len niekto z trojice minister vnútra, minister spravodlivosti alebo minister dopravy.

Parlament otvorí druhý deň 33. schôdze diskusiou k novele zákona o Ozbrojených silách SR, ktorá okruh týchto možných zástupcov ministra obrany pre vydanie pokynu na prerušenie letu rozširuje na ktoréhokoľvek člena vlády, ktorého by poveril premiér. Aj podľa navrhovanej zmeny by však prioritnými zástupcami šéfa rezortu obrany pre túto prípadnú úlohu zostali spomínaní traja ministri.

Parlament by mal vysloviť súhlas s vyslaním slovenských vojakov do Afganistanu. Rezort obrany plánuje nasadiť do misie ISAF v Afganistane ďalšiu vojenskú jednotku, tentoraz by malo ísť o modul naladiteľných, teda mobilných komunikačných a informačných systémov (DCM-C), do ktorého chcú nasadiť maximálne šesť vojakov. Spojenecké sily požiadali Slovensko o nasadenie modulu na základe rozhodnutia veliteľa 3. spojovacieho práporu skupiny NATO pre Komunikačné informačné systémy, dislokovaného v poľskom Bydgoszczi.

Práve pod tento prápor náš modul spadá. "Príslušníci Ozbrojených síl SR budú poskytovať podporu služieb komunikačných a informačných systémov na veliteľstvách ISAF," uvádza sa v návrhu. Predpokladané náklady na pôsobenie jednotky maximálne šiestich príslušníkov modulu do konca operácie ISAF predstavujú 197 823 eur.

Poslanci tiež budú pokračovať v rozprave k novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna ho označil za doteraz najhorší zákon, ktorý pripravilo ministerstvo práce pod vedením ministra Jána Richtera (Smer-SD). "Som rád, že je niečo na stole, ale som s tým veľmi nespokojný," skonštatoval v závere prvého rokovacieho dňa 33. schôdze Národnej rady SR.

Podľa navrhovanej úpravy si výrazná väčšina ľudí, ktorí si na dôchodok sporia v druhom dôchodkovom pilieri, bude musieť z celej nasporenej sumy povinne kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Tzv. programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok, bude určený pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého piliera alebo prvého a druhého piliera spolu je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur.

Druhou skupinou sporiteľov, pre ktorých bude dostupný programový výber nasporenej sumy, budú tí sporitelia, ktorí vzhľadom na nízky nasporený objem prostriedkov nedostanú od životných poisťovní žiadnu ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku. Formou programového výberu bude vyplácať penzijné úspory úzkemu okruhu sporiteľov príslušná dôchodková správcovská spoločnosť (DSS), pričom nevyplatenú sumu dôchodku zdedia pozostalí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu