Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skryté kamery u policajtov sú zákonné, obhajuje ich použitie Kaliňák

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Použitie tajných kamier, ktoré sledovali bratislavských policajtov z útvaru Pohotovostnej motorizovanej jednotky (PMJ), bolo zákonné. Novinárom to dnes po rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Zároveň vylúčil, že išlo o informačno-technické prostriedky.

Kaliňák viac povedať nechcel, keďže ide o veci v utajenom režime. "My používame obrovské množstvo skrytých kamier, ktoré nikto nevidí. Keby sme to nemohli robiť, nemôžeme ani strážiť hranicu SR," zdôraznil. Nepovedal tiež, či išlo o nástrahové technické prostriedky.

Člen brannobezpečnostného výboru Daniel Lipšic (nezaradený) má isté pochybnosti o súlade postupu s právnym poriadkom. "Budem čakať na analýzu, či ten postup polície, ktorý mohol byť legitímny, bol naozaj legálny. Teda, či sa išlo podľa právneho predpisu, ktorý slúži na odhaľovanie trestnej činnosti, teda Trestného poriadku," povedal.

Ďalší člen výboru Ľubomír Galko (SaS) po Kaliňákovom vysvetlení presvedčený nie je. "Mám podozrenie, že boli obrazom aj zvukom monitorovaní príslušníci polície v rozpore so zákonom," poznamenal. Galkov návrh na uznesenie výboru, ktorým by Kaliňáka poslanci zaviazali predložiť podrobné informácie o tom, o aké zariadenia išlo, podľa akého zákona boli namontované a ako bola zabezpečená bezpečnosť dát, bol zamietnutý.

Televízia Joj vo februári informovala, že utajené špionážne kamery našli náhodou samotní policajti, keď zistili, že na pohybovom senzore nie je dobre nasadený kryt. Pod ním sa mala ukrývať minikamera. Kamery mali byť nainštalované v miestnosti, kde sa rozdeľujú úlohy a v šatni. Podľa televízie ide o viac ako 100 policajtov, sedem veliteľov a sedem zástupcov veliteľa, ktorých mali sledovať viac ako rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu