Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Opozícia navrhuje skrátiť koncipientsku prax z piatich na tri roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dĺžka praxe advokátskych a exekútorských koncipientov by sa mala skrátiť z piatich na tri roky. Celkovú dĺžku tri roky by mala mať aj prax notárskych koncipientov. Zmeny navrhuje skupina opozičných poslancov v novele zákona o advokácii, ktorú predložili na blížiacu sa schôdzu Národnej rady SR.

Skrátenie dĺžky praxe odôvodňujú predkladatelia napríklad tým, že 24 z 28 členských štátov Európskej únie má prax advokátskych koncipientov kratšiu, a tiež poukazujú, že súčasná päťročná koncipientska prax vyháňa vzdelaných mladých ľudí do zahraničia. Poukazujú tiež na správu Protimonopolného úradu, ktorá navrhuje prehodnotenie regulácií pri všetkých profesijných službách vo forme odstránenia limitácii pre vstup na trh.

"V čase vysokej nezamestnanosti mladých ľudí na Slovensku nie je vyššie regulovanie vstupu do profesijných povolaní správnym krokom, keďže sa ním obmedzujú ich príležitosti a slobodný prístup k výkonu advokátskeho povolania," píšu v návrhu. Pripomínajú, že nezamestnanosť mladých ľudí do 25 rokov je na Slovensku podľa EUROSTAT-u 33 percent, čo je jedna z najvyšších hodnôt v Európskej únii.

Poslanci Miroslav Beblavý, Jana Žitňanská (obaja nezradení), Arpád Érsek (Most-Híd), Martin Fronc (KDH) a Martin Poliačik (SaS) tiež zdôrazňujú, že neexistujú žiadne štúdie, ktoré by preukazovali, že päťročná koncipientska prax zvyšuje kvalitu advokátov.

Slovensko má podľa nich v porovnaní s inými členskými štátmi Európskej únie relatívne malý počet advokátov v pomere k počtu obyvateľstva. Opoziční poslanci navrhujú, aby skrátenie praxe nadobudlo účinnosť 1. júla 2014.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu