Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na čele eurokandidátky Smeru by mali byť Flašíková Beňová a Maňka

Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Europoslanci Monika Flašíková Beňová a Vladimír Maňka by mali spolu s eurokomisárom Marošom Šefčovičom viesť kandidátku Smeru-SD do májových eurovolieb. Šefčoviča ako lídra predstavil predseda strany Robert Fico ešte vo februári.

Podľa informácií by Flašíková Beňová mala kandidovať z druhého miesta a Maňka z tretieho. Štvorkou na kandidačnej listine by mal byť šéf parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha, ktorý nie je členom Smeru-SD. Päťkou by mal byť poslanec NR SR Miroslav Číž. Na ďalších miestach by mali byť súčasní europoslanci Monika Smolková a napokon zrejme aj Boris Zala. Naopak, podľa informácií agentúry SITA sa na kandidátke nepočíta s europoslankyňou Katarínou Neveďalovou. Fico ešte vo februári na otázku, ako je spokojný s pôsobením súčasných europoslancov Smeru, odpovedal: "To sa preukáže na novej kandidátke".

Voľby do europarlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája. V SR pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov. Do 20. marca musia strany podať kompletné kandidačné listiny. Smer-SD má v súčasnosti päť europoslancov. Vo voľbách chce tento výsledok obhájiť.

Informácie o poslancoch Európskeho parlamentu Monike Flašíkovej Beňovej a Vladimírovi Maňkovi nie sú podľa hovorkyne Smeru-SD Moniky Počátkovej pravdivé. „Strana Smer-SD dementuje informácie o konkrétnych menách a pozíciách na kandidátke, keďže stranícke orgány o definitívnej podobe kandidátky zatiaľ nerozhodli. Rozhodnutie by malo padnúť koncom tohto, prípadne začiatkom budúceho týždňa,“ povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu