Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lammert: Nemecko sa vždy mohlo spoľahnúť na slovo Slovenska

Norbert Lammert a Pavol Paška
Norbert Lammert a Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nemecko sa vždy mohlo spoľahnúť na Slovensko, že dodrží svoje slovo. Slovensko pre Nemecko bolo a je významným a spoľahlivým partnerom, vyzdvihol predseda Spolkového snemu Spolkovej republiky Nemecko Norbert Lammert na stretnutí s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom.

"Poďakoval som sa za vynikajúcu spoluprácu, ktorú sme za posledných desať rokov mali so Slovenskom v rámci Európskej únie," povedal Lammert na Bratislavskom hrade. Predseda Spolkového snemu SRN pripomenul, že ide o jeho prvú oficiálnu návštevu Slovenska po množstve pracovných, čo znamená, že operatívne veci sú pre obe krajiny dôležitejšie ako oficiality.

Nemecko podľa Pašku patrí k strategickým partnerom Slovenska a naše vzťahy sú pre SR absolútnou prioritou na pôde Európskej únie. Politici debatovali o spolupráci parlamentných výborov pre európske záležitosti a obranu pre bezpečnosť oboch krajín ale aj o májových eurovoľbách.

O situácii na Ukrajine sa Paška s Lammertom zatiaľ nerozprávali. Lammerta však podľa jeho vlastných slov zaujíma slovenský názor na situáciu na Kryme, a to nielen geopolitický, ale aj názor emocionálny. "Prioritou teraz je tieto rozdielne názory a stanoviská, ktoré na Ukrajine sú, vyriešiť diplomatickou, mierovou cestou, tak, aby sme sa vyhli militantným náznakom, ktoré tam sú," konštatoval Lammert.

Na nedeľnom Lammertovom stretnutí so zástupcami súkromnej spoločnosti prirovnávali, najmä tí starší, zásah Ruska na Ukrajine so situáciou v Československu v roku 1968. "Samozrejme, nedá sa všetko prirovnávať k roku ´68, ale že títo ľudia vnímajú túto situáciu týmto spôsobom, to nevzniklo náhodou. Musíme sa snažiť, aby sme sa poučili z histórie a aby k takému vývoju opäť nedošlo," uzavrel predseda Spolkového snemu Spolkovej republiky Nemecko Lammert. Paška situáciu na Ukrajine nekomentoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu