Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smer a KDH sa dohodli na zmenách v ústave

Pavol Paška a Pavol Hrušovský počas tlačovej konferencie o spoločnom návrhu ústavného zákona. Zobraziť galériu (2)
Pavol Paška a Pavol Hrušovský počas tlačovej konferencie o spoločnom návrhu ústavného zákona. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD a opozičné KDH sa dohodli na zmenách Ústavy SR. Pôjde o novinky v justícii a ochrana manželstva sa dostane do najvyššieho zákona štátu. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Novelu Ústavy SR predložia dnes, do pléna sa dostane na marcovej schôdzi. Účinnosť novely je navrhnutá až na október, politici ešte chcú diskutovať.

"Návrh je výsledkom širokého politického dialógu, na ktorom sa podieľali najmä Robert Fico (Smer-SD) a Ján Figeľ (KDH). Návrh predkladáme spoločne. Prejde do druhého čítania a bol by som rád, keby sme potom do tohto odborného dialógu vtiahli aj širšie politické spektrum, najmä štandardné strany," povedal Paška.

V justícii sa teda má oddeliť funkcia predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR a zrušiť trestnoprávna imunita sudcov. Predsedu Súdnej rady by mala voliť rada samotná, nie vyberať prezident, ako bol pôvodný návrh Smeru-SD.

Z novely vypadli aj Ficom presadzované bezpečnostné previerky všetkých sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ktoré opozícia kritizovala. Ak by zostali, KDH by novelu nepodporilo. Paška však tvrdí, že sudcovia by mali prejsť istou formou kontroly či preverenia a ak sa nejaká podoba zisťovania spôsobilosti sudcov do návrhu v druhom čítaní nedostane, Smer-SD za konečnú novelu nezahlasuje.

Ústava SR sa zároveň rozšíri o dve vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru". Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: "Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých."

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský upozornil, že vymožiteľnosť práva je zlá a politici musia konať. "Niekde je treba hľadať cestu k zlepšeniu, pričom bez zmeny ústavy to nejde. Ani táto novela nie je čarovným prútikom, ale začiatkom hľadania cesty k náprave tohto stavu," podotkol. Obaja politici odmietli špekulácie o politickom obchode a marketingovej kampani. Za ich konaním je podľa ich slov len dobrý úmysel zlepšiť súčasnú situáciu.

Opozičný Most-Híd má s návrhom problém a nepodporí ho. "Tento návrh neobsahuje systémové zmeny, ktoré by pomohli vyčistiť súdnictvo či odstrániť súdne prieťahy," priblížil predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Uznáva, že sú tam aj pozitívne veci, nevie si však predstaviť, že v Súdnej rade by mal sedieť člen vlády.

"Tiež nám prekáža, že sa v novele píše o nejakej nezávislej verejnej kontrole súdnictva, ktorú by zabezpečovala Súdna rada SR. Most-Híd má inú predstavu o takejto verejnej kontrole. Myslíme si, že táto ústavná novela je len akýmsi zrýchleným krokom, ktorý by slovenskému súdnictvu skôr poškodil. Zaviedli by sa ňou len čiastkové zmeny, ktorými by sa napokon očakávania občanov od zmien v justícii nenaplnili," zdôraznil Bugár.

Ako dodal, Most-Híd chce jednoznačne prispieť k lepšiemu fungovaniu justície. "Myslíme si však, že na túto citlivú a dôležitú tému sú potrebné ďalšie rokovania a preto teraz tento návrh novely nemôžeme podporiť ani podpísať," uviedol.

Podľa politológa nie je návrh ústavných zmien kóšer

Spoločné predloženie návrhu ústavných zmien o justícii a ochrane manželstva Smeru-SD a KDH do NR SR nie je podľa politológa Miroslava Kusého kóšer. Ako ďalej povedal, je to súčasť predvolebnej kampane na oboch stranách, zo strany Roberta Fica, aj zo strany Pavla Hrušovského.

"Ide o obchod, ktorý nie je kóšer, pretože nie sú vyjasnené princípy, podľa ktorých sa bude rozhodovať, povedzme, pokiaľ ide o justíciu na jednej strane," povedal Kusý. To, čo je zatiaľ predložené, zdá sa, že pravicovému bloku celkom nesedí. "Nie je to korektný obchod, ale je to súčasť predvolebnej kampane, zrejme takto to treba chápať," dodal politológ.

Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku je návrh ústavných zmien výsledkom širšieho politického dialógu. "Je výsledkom prierezu nielen odborného, ľudského dialógu, ale pokúsili sme sa vstrebať aj iné názory, keďže nepovažujeme ústavu za zákon, ktorý by mal byť predmetom denno-denných zmien. Snažili sme sa predložiť do tohto návrhu zmeny, ktoré sú predmetom záujmu občanov,“ uviedol Paška.

Prvý okruh sa týka justície, respektíve skvalitnenia súdnictva, druhá oblasť je otázka ochrany rodiny a zdôraznenie manželstva muža a ženy. "Na rodine KDH, ale aj všetkým politickým stranám nemôže nezáležať. Preto môžem vyjadriť potešenie, že súčasťou navrhovanej zmeny je návrh skupiny 40 poslancov, a to návrh na ochranu rodiny vyjadrujúci manželstvo ako vzťah muža a ženy,“ vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Dohodu o návrhu považuje za začiatok otvorenej diskusie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu