Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico víta vytvorenie ústavnej väčšiny na prijatie zmeny ústavy

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) víta vytvorenie ústavnej väčšiny na prijatie zmeny Ústavy SR vedúcej k významným opatreniam v oblasti justície a k zakotveniu postavenia manželstva v spoločnosti.

"Dohoda je predpokladom, aby v druhom a treťom čítaní o tomto návrhu bola splnená principiálna podmienka Smeru-SD ústavne nastaviť profesionálnu a morálnu spôsobilosť sudcov," tlmočil reakciu premiéra Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Smer-SD rešpektuje, že téma previerok sudcov vyžaduje dôkladnú odbornú analýzu vylučujúcu spochybnenie tohto návrhu. Bez dohody o ústavnom zakotvení previerok spôsobilosti sudcov návrh nezíska ústavnú väčšinu," uvádza sa v reakcii.

Ako ďalej informuje tlačový odbor, predseda vlády verí, že dnešná dohoda o ústavnej väčšine bude základom pre širšiu podporu novely Ústavy SR naprieč celým politickým spektrom.

Vládny Smer-SD a opozičné KDH sa dnes dohodli na zmenách Ústavy SR. Pôjde o novinky v justícii a ochrana manželstva sa dostane do najvyššieho zákona štátu. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Novelu Ústavy SR predložia dnes, do pléna sa dostane na marcovej schôdzi. Účinnosť novely je navrhnutá až na október, politici ešte chcú diskutovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu