Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer má svojho lídra: V eurovoľbách ho povedie eurokomisár Šefčovič

Marek Šefčovič
Marek Šefčovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súčasný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič bude lídrom kandidátky Smeru-SD pre májové voľby do Európskeho parlamentu (EP). Oznámil to dnes predseda strany Robert Fico.

"Maroš Šefčovič bude číslo jeden na našej kandidátke do Európskeho parlamentu, súčasne zostáva naším kandidátom pri zostavovaní novej Európskej komisie," povedal Fico. Nasadenie podpredsedu EK do volieb podľa Fica znamená, že Smer-SD potvrdzuje proeurópsku orientáciu. "Naďalej potvrdzujem záujem o hlbšiu integráciu štruktúr Európskej únie (EÚ)," dodal. 

Šéf Smeru-SD uviedol, že chce, aby EK získala väčšiu legitimitu. "Chceme, aby podobne, ako je to v zostavovaní vlád v európskych krajinách, politici najskôr prešli súbojom cez parlament a potom po získaní takejto legitimity v Európskom parlamente, sa usilovali o pozície v exekutíve, v tomto prípade v Európskej komisii," vysvetlil. Cieľom Smeru-SD je tiež priblížiť ľudom fungovanie európskych štruktúr.

Ponuka Smeru-SD podľa Šefčoviča dobre zapadla do diskusie, ktorá v Európskej únii práve prebieha, keďže často ako eurokomisár dostával otázku týkajúcu sa demokratickej legitimity. "Ak má právo Európska komisia sa vyjadrovať k národným rozpočtom, ak má právo odporúčať veľmi citlivé reformy, tak je evidentné, že aj občania členských krajín vyžadujú, aby komisári, ktorí v tej, kvázi európskej vláde pracovali, aby mali mandát, aby boli demokraticky podporení," povedal Šefčovič. 

Dodal, že v EÚ je viacero komisárov, ktorí sa rozhodli pre podobný postup, teda kandidovať v eurovoľbách. Podľa neho je to dôkaz novej politickej kultúry a teší sa, že predvolebná kampaň mu umožní stráviť veľa času na Slovensku. "Veľmi sa teším na stretnutia s občanmi, chcem si naozaj vypočuť ich názory, chcem si to skonfrontovať s tým, čo robíme v Bruseli," povedal. 

Podľa Šefčoviča by mali kandidáti v eurovoľbách vopred predstaviť konkrétne témy, ktorým sa chcú venovať. Sám uviedol, že by sa chcel uchádzať o členstvo vo výbore Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci. "V tomto výbore chcem presadzovať zjednodušenie pravidiel pre to, aby sme z Európskeho sociálneho fondu mohli čerpať viac peňazí na podporu tvorby pracovných miest pre mladých ľudí," načrtol. Dôležité je podľa neho aj členstvo v hospodárskom a menovom výbore a to aj preto, lebo sa v ňom bude rozhodovať o otázkach bankovej únie.

Tretie voľby do EP sa na Slovensku uskutočnia 24. mája. Voliči si budú vyberať tak ako doteraz - 13 europoslancov. Za Smer-SD sú tam v súčasnosti Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka. Fico chce, aby Smer-SD obhájil výsledky posledných volieb, teda získal aspoň päť poslaneckých mandátov v EP. 

Ktoré ďalšie mená budú na kandidátke strany v eurovoľbách, sa podľa šéfa strany rozhodne najbližších desiatich dňoch. Na otázku, ako je spokojný s pôsobením súčasných europoslancov Smeru, odpovedal: "To sa preukáže na novej kandidátke." 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu