Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dzurinda: Lajčákovi chýba odvaha

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Správa o zameraní zahraničnej a európskej politiky, ktorú dnes v parlamente predniesol podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) je príliš všeobecná, nekonkrétna a nie je možné z nej vyčítať reálne priority slovenskej zahraničnej politiky. V parlamentnej rozprave to uviedol poslanec SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

"Už nestačí povedať, že Slovensko je desať rokov v prvej línii európskej politiky. Práve preto by sme mali byť smelší, aktívnejší a prínosnejší," konštatoval. "Keď som teraz počúval vystúpenie pána podpredsedu vlády, musím povedať, že takéto vystúpenie by mohol mať vicepremiér aj v českom parlamente, aj v poľskom, maďarskom, estónskom, či nemeckom. Natoľko bol nekonkrétny, všeobecný," vyhlásil Dzurinda.

Podľa expremiéra a bývalého ministra zahraničných vecí Lajčák pri hodnotení situácie na Balkáne vyzdvihol príbeh úspechu v Srbsku, ale menej už rozprával o komplikovanej situácii v Bosne a Hercegovine, o problémoch Albánska, Kosova či Macedónska. "Podobne, ako sme prispeli Chorvátom, Srbom, prispejme aj Bosne a Hercegovine," apeloval Dzurinda.

Na margo Východného partnerstva konštatoval, že znepokojivý vývoj je možné registrovať u viacerých jeho členov, špeciálne komplikovaný je však na Ukrajine. Týmto problémom sa podľa neho Lajčákova správa venuje len veľmi povrchne.

"Nemám Ukrajincov menej rád ako vy. Ale to neznamená, že budeme prehliadať veci. Ukrajina je členom Rady Európy a chce do Európskej únie. Je našou povinnosťou otvorene hovoriť," vyhlásil Dzurinda, podľa ktorého je potrebné podporiť opozičného politika Vitalija Klička, ktorý má šancu ukrajinskú spoločnosť vyviesť z krízy.

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) reagoval, že nerozumie, prečo sa Dzurinda stále púšťa s Lajčákom do konfliktu pri otázke Bosny a Hercegoviny a Východného partnerstva. "Minister Lajčák bol v európskej diplomacii hlavným poradcom pre tieto oblasti. Bol vybraný medzinárodným spoločenstvom ako ten najlepší pre to, aby riadil Bosnu. A vy s týmto pánom idete teraz zápasiť o to, kto má pravdu. Samozrejme, je to súboj slona a blchy, on vás musí poraziť vždy, lebo o tom ďaleko viac vie. Máte nejaký komplex?" pýtal sa Dzurindu.

Dzurinda na to reagoval slovami, že ako opozičný politik má povinnosť reflektovať zahraničnopolitickú líniu vlády. Blahovu argumentáciu označil za "arogantnú". "Iní majstri sveta nám nezavreli ústa," odkázal poslancovi Smeru-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu