Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ochrana poľnohospodárskej pôdy by sa mala zvýšiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ochrana poľnohospodárskej pôdy by sa mala zvýšiť. Predpokladá to návrh novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy vypracovaný Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), ktorý v utorok schválili poslanci Národnej rady SR.

Po novom by podkladom na vyznačenie zmeny poľnohospodárskeho druhu pozemku v katastri malo byť právoplatné rozhodnutie, záväzné stanovisko alebo stanovisko orgánu ochrany poľnohospodárskej pôdy či geometrický plán.

V konaniach o zmene poľnohospodárskeho druhu pozemku by mal orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy zabezpečiť ochranu najkvalitnejšej poľnohospodárskej pôdy v katastrálnom území podľa kódu bonitovaných pôdnoekologických jednotiek a ochranu viníc.

Povinnosť zaplatiť odvod za trvalé alebo dočasné odňatie pôdy by sa mala vzťahovať aj na toho, kto zabral poľnohospodársku pôdu bez rozhodnutia orgánu ochrany poľnohospodárskej pôdy. Ak by odvod nebol zaplatený včas, mala by vzniknúť povinnosť zaplatiť penále.

Rezort pôdohospodárstva navrhuje jeho sadzbu 0,05 % z nezaplatenej sumy za každý deň omeškania. Podľa návrhu MPRV by právoplatné rozhodnutie o trvalom odňatí malo byť podkladom pred vydanie stavebného povolenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu