Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obce si volili svojich starostov: Títo ľudia sa ujali vedenia v jednotlivých krajoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nových starostov si v doplňujúcich voľbách v Nitrianskom kraji zvolili v troch obciach - v Bátovciach, Farnej a v Lovciach. V obci Lovce v Zlatomoraveckom okrese chce nový starosta František Richter, 37 r., (SMER-SD) zvolať prvé zastupiteľstvo už v nedeľu.

„Musíme urobiť prvé kroky čím skôr, preto som zvolal prvé zastupiteľstvo už na nedeľu a hneď v pondelok ideme do banky, aby nám odblokovali účty. Musíme zaplatiť všetky dlžoby, ktoré máme nielen voči zamestnancom ale aj pri splácaní faktúr a odvodov,“ informoval Richter. Ako uviedol, pre podozrenia zo zneužitia verejných prostriedkov bývalou starostkou hneď po ukončení auditu plánuje podať trestné oznámenia. V obci kandidoval ako jediný kandidát a zvolilo ho 52 percent oprávnených voličov. Bývalú starostku v júni 2013 v referende odvolali z funkcie pre podozrenia z nehospodárneho nakladania s obecnými financiami.

V Bátovciach v Levickom okrese bola volebná účasť 63 percent a staronovým starostom sa stal Jaroslav Kurej, 59 r., (nezávislý), ktorý sa v auguste 2013 vzdal funkcie. Okrem neho kandidovali ešte traja kandidáti. 

V obci Farná v Levickom okrese v júli 2013 zomrel starosta a ľudia si zo štyroch kandidátov zvolili novú starostku Vlastu Csomorovú, 51 r., (SMK). Voliť prišlo 68 percent voličov.

Novým starostom Zlatých Klasov je Ottó Csicsay z SMK

Starostom Zlatých Klasov v okrese Dunajská Streda sa stal 34 – ročný podnikateľ a doterajší zástupca starostu Ottó Csicsay (SMK – MKP). V sobotných doplňujúcich voľbách o tom rozhodli obyvatelia obce. Pôvodne zvolený starosta Ladislav Matiaško sa v polovici minulého roku po sporoch z obecným zastupiteľstvom funkcie vzdal.

Csicsay získal vo voľbách 945 hlasov, jeho protikandidát Ján Rigó (nezávislý) 532 hlasov. 

Starostu mohlo v Zlatých Klasoch voliť 2749 oprávnených voličov, svoje právo využilo 1477 voličov, čo je 54,8 percenta. Obec má zhruba 3600 obyvateľov, známa je predovšetkým veľkými nelegálnymi skládkami odpadov. O výsledkoch volieb informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Anikó Mikócziová.

V dvoch obciach Trenčianskeho kraja majú nových starostov

V Trenčianskom kraji si dnes obyvatelia zvolili nového starostu v dvoch obciach. Obec Liešťany v okrese Prievidza povedie mechanik Ľubomír Noska (nezávislý), ktorý získal 340 hlasov. Na druhom mieste skončila sústružníčka Jozefína Mazániková (Smer-SD) so 142 hlasmi, zastupujúci starosta Ján Ivaniš (nezávislý) získal 128 hlasov a lisár Štefan Cvičela (nezávislý) 75. Svoje volebné právo z celkovo 991 oprávnených voličov využilo 688 ľudí, tri hlasy boli neplatné. Bývalý starosta Liešťan Vladimír Šopoň prišiel o svoj mandát po tom, ako ho súd uznal za vinného zo spáchania prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a pokračovacieho prečinu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. Starosta v roku 2009 a 2010 predal dva obecné pozemky bez vedomia zastupiteľstva. Taktiež bez vedomia poslancov pozmenil a doplnil uznesenia, ktoré sa týchto predajov týkali.

V Hrašnom v okrese Myjava zvíťazil zastupujúci starosta obce Vladimír Stančík za stranu Smer-SD. Svoj hlas mu odovzdalo 187 ľudí. Predchádzajúci starosta obce Peter Hučko zomrel. Stančík o post súperil so živnostníkom Pavlom Hučkom (nezávislý), ktorý získal 93 hlasov. Ako informovala predsedníčka volebnej komisie Monika Hučková, zo 405 oprávnených voličov prišlo voliť 284 ľudí, z toho platných hlasov bolo 280 hlasov. 

V oboch obciach mali doplňujúce voľby pokojný priebeh.

Nových starostov volili v piatich obciach Košického kraja

Nových starostov má päť obcí v Košickom kraji. Doplňujúce voľby sa konali v Košickej mestskej časti Vyšné Opátske, v okrese Košice – okolie v obciach Košická Belá a Vajkovce a v Trebišovskom okrese v Bačkove a Vojke. Voľby všade prebehli v poriadku a bez rušivých momentov.

V košickej mestskej časti Vyšné Opátske zvíťazil Viktor Mikluš, ktorý kandidoval ako nezávislý. Hlas mu dalo 241 voličov. Ako informovala zapisovateľka miestne volebnej komisie Magdaléna Fedorová, z 1568 oprávnených voličov sa volieb zúčastnilo 554 a vyberať si mohli z troch kandidátov. Obyvatelia Opátskeho si volili nového starostu namiesto zosnulého Miloša Beca. 

V Košickej Belej, okres Košice okolie, je novým starostom Jozef Petkáč, ktorý kandidoval za KDH. Hlas mu dalo 151 voličov. Druhý v poradí skončil nezávislý Gabriel Daniel, ktorí získal 134 hlasov. Ako informoval predseda miestnej volebnej komisie Jozef Bačko, účasť na voľbách dosiahla viac ako 51,8 percenta. Voľby sa tu konali, lebo niekdajší starosta odstúpil z funkcie v apríli minulého roku. 

Doplňujúce sa voľby sa konali aj v obci Vajkovce, okres Košice okolie, kde starosta zomrel. O post starostu sa uchádzal jediný kandidát Dušan Gašpar, nominant stany Smer-SD. Svoj hlas mu dalo 133 voličov. Účasť na voľbách bola 24,4 percenta. 

V obci Bačkov, okres Trebišov, vyhral doplňujúce voľby kandidát strany Smer-SD Jozef Nemčík, ktorému dalo hlas 250 oprávnených voličov. Zvíťazil na druhým kandidátom exstarostom Jánom Kukurucom, ktorý musel z funkcie odstúpiť, lebo bol stíhaný a odsúdený za trestný čin ohrozenie pod vplyvom návykovej látky – viedol motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu. 

V obci Vojka, okres Trebišov, sa stal starostom Ján Kajla, ktorý kandidoval za SMK. Získal 167 hlasov. Do úradu sa chcel vrátiť aj bývalý starosta obce Vojka v okrese Trebišov Štefan Juhász (kandidoval za stranu Most–Híd), ktorý prišiel o funkciu vlani v dôsledku jazdy autom pod vplyvom alkoholu. Post zastával takmer 4 funkčné obdobia. 

Terchovú povedie nominant SaS, Demänovskú nezávislá starostka

V Žilinskom kraji si v sobotňajších doplňujúcich voľbách zvolili troch nezávislých a troch straníckych starostov- jedného kandidáta za SaS, jedného z radov SNS a jedného nominanta strany Nová väčšina- Dohoda. Najvyššiu volebnú účasť napočítali v Štefanove nad Oravou (takmer 71 percent), najnižšiu v Terchovej (vyše 43 percent).

Terchovú (okres Žilina) s viac ako štyritisíc obyvateľmi žijúcimi v 68 osadách povedie nominant SaS 55-ročný manažér Milan Laurenčík, ktorého volilo 582 Terchovčanov (42 percent platných hlasov). Za 58-ročného podnikateľa Pavla Krištofíka (nezávislý) hlasovalo 392 voličov, nominant netradičnej štvorkoalície 38-ročný zastupujúci starosta Marián Zajac (KDH - Smer-SD - SNS - SDKÚ-DS) dostal 359 hlasov a 50-ročného právnika Gustáva Nogu (PaS) volilo 48 ľudí. Z 3 211 oprávnených voličov prišlo k volebným urnám 1 385, štyri hlasy boli neplatné, volebná účasť presiahla 43 percent. Predchádzajúci starosta Viktor Vallo odstúpil zo zdravotných dôvodov. 

Starostom Demänovskej doliny (okres Liptovský Mikuláš) s vyše tristo obyvateľmi sa stala 42-ročná pedagogička Ľubomíra Klepáčová (nezávislá), ktorej dalo hlas 119 voličov (66 percent platných hlasov). Predošlého starostu 58-ročného podnikateľa Jakuba Vojteka (nezávislý), ktorému zanikol mandát po právoplatnom odsúdení za trestný čin, volilo 60 ľudí. Z 269 oprávnených voličov prišlo v sobotu voliť 182, tri hlasy boli neplatné, volebná účasť bola takmer 68 percent. 

V Štefanove nad Oravou (okres Tvrdošín) s vyše šesťsto obyvateľmi vyhral 49-ročný zastupujúci starosta Ivan Maťuga (nezávislý) s počtom hlasov 279 (80 percent platných hlasov). Jeho protikandidát 52-ročný elektromechanik Ondrej Glonek (nezávislý) získal 71 hlasov. Z 501 oprávnených voličov odvolilo 354, štyri hlasy boli neplatné, volebná účasť sa vyšplhala na takmer 71 percent. Predchádzajúci starosta Jozef Kakačka sa vzdal funkcie. 

Obec Hôrky (okres Žilina) povedie nominantka strany Nová väčšina - Dohoda 42-ročná živnostníčka Erika Mojáková, ktorú volilo 261 ľudí (69 percent platných hlasov). Kandidáta SNS 57-ročného podnikateľa Miroslava Bryma prišlo podporiť 75 voličov a 57-ročný živnostník Jozef Ďuratný (KDH) získal 44 hlasov. Z 587 oprávnených voličov prišlo k volebným urnám 382, dva hlasy boli neplatné, volebná účasť presiahla 65 percent. Predošlý starosta Miroslav Kašuba odstúpil z osobných dôvodov. 

V Ďanovej (okres Martin) s takmer šesťsto obyvateľmi vyhral 36-ročný zastupujúci starosta Miroslav Ďanovský (nezávislý) s počtom hlasov 195 (63 percent platných hlasov). Jeho protikandidáta 33-ročného manažéra Milana Tarabu (nezávislý) volilo 115 ľudí. Zo 445 oprávnených voličov prišlo v sobotu voliť 313, tri hlasy boli neplatné, volebná účasť sa vyšplhala nad 70 percent. Predchádzajúca starostka Kristína Adamišová sa vzdala funkcie zo zdravotných dôvodov. 

Obec Ľubeľa (okres Liptovský Mikuláš) s viac ako tisíc obyvateľmi povedie nominant SNS 31-ročný zastupujúci starosta Erik Gemzický, ktorému dalo hlas 412 voličov (64 percent platných hlasov). Kandidáta strany SOSKA 49-ročného riaditeľa Pavla Tomčíka volilo 112 ľudí, za 52-ročného živnostníka Daniela Kanderu (nezávislý) hlasovalo 77 voličov a kandidátka Smeru-SD 54-ročná učiteľka Anna Karelová dostala 41 hlasov. Z 963 oprávnených voličov odvolilo 654, dvanásť hlasov bolo neplatných, volebná účasť bola takmer 68 percent. Bývalý starosta Milan Kubík zomrel. 

V 4 obciach v Prešovskom kraji už poznajú mená nových starostov

V 4 obciach v Prešovskom kraji už poznajú mená nových starostov, ktorých si obyvatelia zvolili v doplňujúcich voľbách v sobotu (25.1.).  V obci Hendrichovce v Prešovskom okrese sa o post starostu uchádzal len jeden kandidát, doterajší zastupujúci starosta Martin Martaus. Ten sa nakoniec stane aj právoplatne zvoleným starostom do najbližších volieb. Volebná účasť v obci bola viac ako 46 percent.

Vo Vranovskom okrese si nového starostu volili v obci Kvakovce. Tu bola účasť na voľbách viac ako 60-percentná. Obyvatelia obce si za starostu zvolili 49-ročného nezávislého kandidáta Jána Tutka, ktorý získal 117 hlasov z celkového počtu 214 odovzdaných voličských hlasov. Nový starostom v obci Vyšná Jedľová vo Svidníckom okrese bude podľa úradujúceho starostu Ľuboša Čepana, 26-ročný Miroslav Čepan. Ten získal 52 zo 110 odovzdaných hlasov. Volebná účasť v obci bola takmer 91 percent.

Poslednou obcou, kde v sobotu (25.1.) volili nového starostu, sú Makovce v okrese Stropkov. Tu k volebným urnám prišlo viac ako 80 percent obyvateľov obce zapísaných medzi oprávnenými voličmi. Starostom bude 59-ročný Ján Ďuk, ktorý z celkového počtu 105 odovzdaných hlasov získal 58.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu