Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ministerstvo vyberá poradcu pre projekt novej nemocnice: Zákazka za 936 tisíc eur

Rázsochy
Rázsochy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jedným z ťažiskových cieľov ministerstva zdravotníctva (MZ) v aktuálnom roku bude podľa šéfky rezortu Zuzany Zvolenskej projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Prvotnú ideu predstavilo a počiatočné kroky urobilo MZ ešte v minulom roku. Rezort v súčasnosti vyhodnocuje ponuky uchádzačov prihlásených do tendra na poradcu, úlohou ktorého bude vypracovanie štúdie realizovateľnosti výstavby.

Záujemcovia sa mohli o zákazku vyčíslenú na 936 tis. eur bez DPH uchádzať do 27. decembra uplynulého roka. Koľko uchádzačov sa prihlásilo nateraz rezort povedať nemôže, keďže verejné obstarávanie ešte nie je ukončené.

Podľa ministerky má štúdia ukázať, ako by z hľadiska potrieb pacientov mala nemocnica v bratislavskom regióne vyzerať a zároveň by mala prezentovať aj najefektívnejší model výstavby. "Príprava celého projektu je veľmi náročná, a to aj s prihliadnutím na to, že pôjde o pracovisko na najvyššej odbornej úrovni," skonštatovala Zvolenská.

Podľa plánov ministerstva by nová bratislavská nemocnica mohla byť realitou už v roku 2016. Sídliť bude na Patrónke. Vyžiadať by si mala 250 mil. eur, postaviť a prevádzkovať ju má súkromný investor. Vlastníkom bude štát. Pôjde tak o prvý PPP projekt pri výstavbe nemocnice na Slovensku. Meno investora by malo byť známe do konca roka.

Záujem podieľať sa na tomto projekte už napríklad prejavila investičná skupina Penta, ktorá pôsobí v rôznych oblastiach zdravotníctva. Tá očakáva konkurenciu aj so strany zahraničných firiem.

Otázka, čo bude s Rázsochami, kde sa pôvodne nové zdravotnícke zariadenie začalo ešte v osemdesiatych rokoch minulého storočia budovať, no nikdy sa nedokončilo, zostáva stále nezodpovedaná. Ministerstvo odkazuje, že prioritou je nová nemocnica. "V súčasnosti prehodnocujeme legislatívne možnosti týkajúce sa ďalšieho postupu s areálom Rázsochy," dodala Zvolenská.

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark, ktorý bude pokrývať okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti aj vedu, výskum a vzdelávanie. Jeho súčasťou totiž bude aj biomedicínsky vedecký park a Lekárska a Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského, ktoré sa majú nachádzať v areáli Slovenskej akadémie vied s fyzickým prepojením na novú nemocnicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu