Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

SMK chce zachovať maďarskú menšinu, potrebuje podporu spoločnosti

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Maďari žijúci na Slovensku si dnes pripomenuli 20. výročie veľkého zhromaždenia v Komárne. Krátko po prvom výročí vzniku Slovenskej republiky sa 8. januára 1994 uskutočnilo stretnutie Maďarov, na ktorom sa zúčastnili maďarskí poslanci, primátori a starostovia miest a obcí maďarskej menšiny.

Dôvodom protestu bolo vtedajšie územnosprávne rozdelenie republiky, pripomenul predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi. "Bol to dôležitý krok, keď sa zaujalo stanovisko o Maďaroch žijúcich na Slovensku, o menšine, ktorá žije na tomto území už niekoľko stáročí. Zároveň sa vyslovila aj požiadavka na sebaurčenie v rámci štátu," uviedol Berényi. Z vtedy prijatých stanovísk sa podľa neho zrealizovalo len veľmi málo. Ako povedal, v posledných 20 rokoch sa počet príslušníkov národnostnej menšiny znížil o 110.000.

"Musíme si uvedomiť, že za zníženie počtu môžeme 'ďakovať' absencii foriem menšinových samospráv." Podľa predsedu SMK zachovanie maďarskej menšiny na Slovensku nezávisí len od sebaurčenia a vypracovania koncepcie samospráv, ale predovšetkým od podpory spoločnosti.

"SMK v týchto dňoch vypracováva novú koncepciu, ktorú predostrie na verejnú diskusiu. Je našou prvoradou úlohou, aby sme v záujme zachovania maďarskej menšiny vytvorili inštitučné, legislatívne a finančné podmienky, ako aj zabezpečili podporu spoločnosti," podčiarkol Berényi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu