Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Účet za Dzurindov opilecký úlet: Cena za záchrannú akciu, kto to zaplatí?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Miroslav Vacula, SITA)

KOŠICE - Vypil si, oľutoval to a teraz zaplatí? Po prvotnom šoku z alkoholického úletu poslanca SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, ktorý pod vplyvom pár pohárikov koňaku prišiel k úrazu a skončil v nemocnici, prišlo vytriezvenie a znášanie následkov. Za noc strávenú na nemocničnom lôžku i absolvovanie základných vyšetrení mu zdravotná poisťovňa môže pre alkohol v krvi vystaviť nemalý účet. A na koľko také "triezvenie" v nemocnici vyjde?

Podľa zákona má na zdravotnú starostlivosť právo každý pacient a teda aj ten pod vplyvom alkoholu. Zdravotná poisťovňa však môže v tomto prípade od pacienta žiadať preplatenie nákladov, ktoré jej v súvislosti s jeho ošetrením a pobytom v nemocnici vznikli. Do podobnej situácie sa začiatkom týždňa dostal aj bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý po pár pohárikoch na návšteve u exprezidenta Rudolfa Schustera nešťastne spadol na chodník a rozbil si hlavu.

Účet za Dzurindov opilecký
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Ako sám po prepustení z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach prezradil, nešlo o ťažký úraz. V nemocnici však strávil noc a absolvoval niekoľko vyšetrení. Keďže sám priznal, že k úrazu prišiel v opitosti, všetky tieto zdravotné výkony bude musieť zdravotnej poisťovni zrejme preplatiť. "Zdravotná poisťovňa má právo uplatniť voči poistencovi nárok na úhradu za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ak sa mu poskytla preukázateľne v dôsledku porušenia liečebného režimu, alebo v dôsledku užitia alkoholu alebo inej návykovej látky...," stojí v zákone o zdravotnej starostlivosti.

V akej výške a či vôbec si poisťovňa toto právo uplatní, je otázka zrejme aj niekoľkých týždňov. Ide totiž o zdĺhavý proces, počas ktorého nemocnica najprv vyúčtuje zdravotnej poisťovni všetky zdravotné výkony, ktoré v rámci neodkladnej zdravotnej starostlivosti poskytol pacientovi pod vplyvom alkoholu, tá mu ich preplatí a až potom si bude tieto náklady uplatňovať u poistenca. Ako Dzurinda počas brífingu pred nemocnicou vyhlásil, je pripravený znášať všetky následky. „S riaditeľom som sa o tom rozprával a žiadal som, aby mi vystavili faktúru,“ uviedol.

Pobyt v nemocnici ho po vyúčtovaní všetkých zdravotných výkonov vyjde na asi 500 eur, čo činí približne sedminu z jeho poslaneckého platu. Podľa našich výpočtov by tak mohol svoj alkoholický exces zaplatiť troma dňami práce, ktoré si v parlamente ani nemusí odsedieť, keďže vlani patril medzi najväčších absentérov.

Približná cena zdravotných výkonov, ktoré môže poisťovňa od Dzurindu žiadať preplatiť:

Položka Cena v eur s DPH
Lôžkodeň na klinike úrazovej chirurgie 251
CT v oblasti hlavy 175
Administratívne úkony 32
Vystavenie správy o úraze 12,50
SPOLU: 470,5

 

Osudná cigaretka pred Hiltonom

Mikuláš Dzurinda skončil v noci z pondelka na utorok na klinike úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach s rozbitou hlavou. Stalo sa tak po tom, čo pred hotelom Hilton, kde bol ubytovaný, nešťastne spadol na zem. Podľa prítomných taxikárov bol "spitý na mraky a ledva stál na nohách". Od okoloidúcich si mal vypýtať cigaretu, zapáliť a pritom, ako sa pokúšal oprieť chrbtom o smetný kôš, podlomili sa mu nohy a spadol hlavou na tvrdý chodník.

Účet za Dzurindov opilecký
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Na mieste bolo vidieť krv a Dzurinda sa po páde nevládal postaviť na nohy. Pomohli mu hoteloví ochrankári, ktorí mu zavolali sanitku a tá ho odviezla do nemocnice, kde ho ošetrelili a nechali si ho na noc na pozorovanie. Bývalý premiér na druhý deň brány nemocnice opustil a médiám poskytol rozhovor, v ktorom sa k nočnému úletu priznal a všetko oľutoval. 

Pil a zabával sa na narodeninách exprezidenta Rudolfa Schustera, ktorý oslavoval svoje životné jubileum – 80 rokov. „Pil som koňak, ochutnal som aj drienkovicu. Na oslave bola výborná atmosféra. Žartovali sme a spomínali.“ Svoj alkoholový incident nemohol zatajiť ani pred svojími najbližšími a tak ho čakal i nepríjemný rozhovor s rodinou. „Rozprával som s manželkou a s dcérou. Nebolo to príjemné, nechcem o tom hovoriť.“ Expremiér si je vedomý, že ani v parlamente to nebude mať ľahké a musí sa pripraviť na posmešky od poslaneckých kolegov.

Dzurindovo úprimné oľutovanie alkoholického prešľapu dojalo aj susedov v Česku. Denník AHA! ho za priznanie pred médiami dokonca pochválil. "Je treba dodať, že k svojmu prehrešku sa Dzurinda postavil ako chlap. Za to v Česku sa spravidla zahmlieva a virózuje," narážal denník na nedávny alkoholický exces prezidenta Miloša Zemana.

Účet za Dzurindov opilecký
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu