Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Harabin o sfunkčnení disciplinárnych senátov: Zvíťazil zdravý rozum

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin považuje návrh Ministerstva spravodlivosti SR na sfunkčnenie disciplinárnych senátov za víťazstvo zdravého rozumu.

"Návrh je múdrym kompromisom. Osobne vítam, že o prehreškoch sudcov budú môcť rozhodovať aj emeritní sudcovia a prokurátori. Takto sa zvýši transparentnosť a objektivita celého konania, výrazne sa zrýchlia disciplinárne konania najmä tým, že sa na minimum znížia obštrukcie a námietky. Zvýši sa tiež dôveryhodnosť občanov voči sudcovskému stavu," uviedol Harabin.

Podľa jeho názoru zo štatistík nesporne vyplýva, že po legislatívnych zmenách exministerky Lucie Žitňanskej došlo v praxi k znefunkčneniu disciplinárneho konania vo viacerých závažných prípadoch, kde boli sudcovia podozriví z porušenia svojich povinností pri rozhodovaní o väzbe, čo malo za následok napríklad prepustenie obžalovaných na slobodu. Legislatívne úpravy jednak zmiernili tresty pre sudcov a v praxi znemožňovali zostaviť funkčný disciplinárny senát, a tak o návrhoch nemal kto rozhodnúť.

"Možno to bol úmysel na jednej strane podávať verejne za účasti médií disciplinárne návrhy na sudcov a na druhej urobiť legislatívnu zmenu, aby o vine sudcov nemal kto rozhodnúť," dodal Harabin. O disciplinárnych prehreškoch sudcov rozhodujú disciplinárne senáty, ktoré môžu rozhodnúť aj o zbavení sudcovskej funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu