Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Úlohu som si splnil, krajinu nechávam v dobrom stave

Predseda vlády SR Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úloha prezidenta ako politického lídra krajiny bude aj vo svetle drobenia sa politických strán a presadzovania sa extrémizmu a nacionalizmu narastať. Preto je dôležité, aby do tejto pozície neprišli ľudia, ktorí sa tam chcú učiť, ale musia tam byť ľudia, ktorí niečo zažili. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil premiér a kandidát na prezidenta Robert Fico (Smer-SD).

"Úlohou prezidenta bude častejšie sa stretávať so štandardnými stranami, aby dokázal viesť široký sociálny dialóg, aby v zahraniční presadzoval aktívnejšie záujmy SR. Jeho úloha ako politického lídra krajiny bude narastať," povedal.

Fico zároveň uistil, že jeho prezidentská kampaň nebude mať vplyv na výkon funkcie premiéra, keďže pôjde asi len o osem týždňov, keď bude premiérom v predvolebnej kampani. Na otázku, prečo v júni tvrdil, že nie je možné mentálne sedieť na dvoch stoličkách, teda byť premiérom a aj robiť predvolebnú kampaň na prezidenta, odvetil, že to bolo v situácii, keď Slovensko potrebovalo dotiahnuť do konca mnohé úlohy súvisiace s krízou. "Domácu úlohu, ktorú som mal, som si splnil. Krajina je v pozícii, ktorá dáva šancu na rozbeh v roku 2014," deklaroval Fico.

Na tom, že bude premiérom v prezidentskej kampani, nevidí nič zlé, ak môžu kandidovať napríklad aj poslanci NR SR. "Všetky úlohy si budem plniť, nebude sa na tom nič meniť. Budem robiť možno ešte viac ako obyčajne. Keď kandidoval Eduard Kukan (SDKÚ-DS) z pozície ministra zahraničných vecí, nepamätám sa, že by opozícia hovorila o jeho výhode. Nemajme dva metre. Tých osem týždňov nebude mať žiadny vplyv na výkon mojej práce premiéra," uistil.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár je však presvedčený, že Robert Fico bude mať určitú výhodu ako premiér. "Nedá sa to porovnať so žiadnym kandidátom," upozornil. Za nie dobré zároveň označil stav, ak by jedna strana ovládala všetky tri najvyššie ústavné funkcie.

Ako príklad uviedol, že už dnes kontrolné funkcie parlamentu voči vláde nefungujú. "Smer-SD porušuje Ústavu aj zákony. Ak dáme návrh na mimoriadnu schôdzu NR SR, tak to Smer-SD zruší a nedovolí, aby sa konala," poznamenal. Fico mu kontroval, že rovnako postupovala aj pravica, keď bola pri moci.

Premiér zároveň apeloval, aby opoziční politici nestrašili verejnosť. Sám tvrdí, že rozkývania strany Smer-SD sa po jeho prípadnom odchode do prezidentského paláca neobáva, keďže je to stabilná strana. "Všetci prichádzajú s programom antiFico, ale to je málo," odkázal protikandidátom.

Bugár ako jeden z lídrov Ľudovej platformy, ktorá sa po viac ako roku zhodla na podpore Pavla Hrušovského (KDH), uviedol, že Ľudová platforma má opodstatnenie. "Vznikla pred rokom a odstránila nezhody, ktoré jednotlivé strany mali," vysvetlil. Zopakoval tiež svoje stanovisko, že kandidáti na post prezidenta bez šance na úspech by mali podporiť Hrušovského. "Je to jeho úloha, aby začal rokovať. Viem, že niektoré rokovania už boli," uviedol.

Na margo krajských volieb, kde KDH aj Most-Híd vytvárali koalície aj so Smerom-SD, poznamenal, že očakávanie Pavla Freša (SDKÚ-DS), že sa platforma dohodne v každom kraji, bolo zbytočne veľké. "V polovici krajov došlo k dohode, Košice (Most-Híd tu bol v koalícii so Smerom-SD, pozn. TASR) sú trošku iné. Nebola tam iná alternatíva," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu