Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úlohou šéfa NR nie je skúmať, či kandidáti majú dosť podpisov

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stanoviť termín prezidentských volieb je plne v kompetencii predsedu parlamentu, pripomína to riaditeľka Komunikačného odboru Kancelárie Národnej rady (NR) SR Soňa Pőtheová.

"Nie je úlohou predsedu parlamentu skúmať, či ohlásení kandidáti majú vyzbierané podpisy," uviedla ďalej. Niektorí záujemcovia o kandidovanie na post prezidenta a opozičné politické strany tvrdia, že rozhodnutie predsedu NR SR Pavla Pašku o termíne prezidentských volieb znevýhodňuje uchádzačov o prezidentský post, ktorí tak nebudú mať dostatok priestoru na získanie potrebného počtu podpisov a prezentovanie svojich cieľov občanom. Pre médiá to uviedli napríklad Ján Čarnogurský a Strana maďarskej komunity.

"Podľa ústavy môže kandidovať ktokoľvek z občanov, kto spĺňa kritériá zákona, takže teoreticky a so zveličením povedané, by mal podľa predstavy opozície Pavol Paška zisťovať u každého takého občana, či ide kandidovať a či stihne zozbierať podpisy," pýta sa vo vyhlásení Pőtheová.

Prvé kolo budúcoročných prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Voľby vo štvrtok 19. decembra vyhlásil predseda národnej rady Pavol Paška. Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov, ktorí majú právo voliť do NR SR. Petičné hárky a poslanecké návrhy musia kandidáti odovzdať do Kancelárie NR SR najneskôr 9. januára. Vyplýva to z Ústavy SR, kde sa píše, že návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi Národnej rady SR najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb. Viacerí kandidáti tvrdia, že je to nefér, lebo podpisy musia zbierať aj počas sviatkov.

"Neskrývam, že sme v ťažkej situácii, musíme vyzbierať 15-tisíc podpisov počas sviatočného a dovolenkového obdobia," vyhlásil na dnešnej tlačovej besede predseda SMK József Berényi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu