Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súdy nezverejňujú všetky rozhodnutia, podľa ministerstva na to nie sú vybavené

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Organizácia Via Iuris upozornila, že nie všetky súdne rozhodnutia sú zverejňované napriek tomu, že to prikazuje zákon. Ministerstvo spravodlivosti SR a súdy vyzvala, aby odstránili nezákonný stav a zverejňovanie súdnych rozhodnutí zabezpečili.

"Zistili sme, že veľké množstvo rozhodnutí Najvyššieho súdu nie je zverejnené, čo je v rozpore so zákonnou povinnosťou. Z odpovedí súdov a ministerstva, ktoré nám boli zaslané, nie je jasné, či rozhodnutia zverejňujú samotné súdy alebo súdy iba zasielajú svoje rozhodnutia na zverejnenie ministerstvu. Výsledok je však taký, že zverejňovanie súdnych rozhodnutí nefunguje," povedal právnik Imrich Vozár, ktorý s Via Iuris spolupracuje.

Organizácia ďalej informovala, že tvrdenia jednotlivých súdov o tom, aký je počet rozhodnutí určených na zverejnenie, sa líši od počtu reálne zverejnených rozhodnutí. Zverejňovanie súdnych rozhodnutí je povinné od začiatku roka 2012.

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že po technickej stránke zabezpečuje portál, na ktorom súdy rozhodnutia zverejňujú a zároveň priznalo, že zverejňovanie nefunguje, tak ako má. "Vzhľadom na to, že anonymizácia a následné zverejňovanie súdnych rozhodnutí prebieha v súčasnosti manuálne, a teda vyžaduje zapojenie pomerne významného množstva administratívnych kapacít súdov, súdy nie sú nie schopné zabezpečiť túto povinnosť včas vzhľadom na vyťaženosť svojich zamestnancov, ktorí zabezpečujú aj iné pracovné úlohy," vysvetlila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Chybu podľa nej urobila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, pretože pre zverejňovanie nevytvorila dostatočné technické a personálne predpoklady.

Rezort spravodlivosti kontroluje zverejňovanie súdnych rozhodnutí len náhodne. Zmenu má priniesť projekt Rozvoja elektronických služieb súdnictva, ktorý má okrem iného priniesť aj informačný systém na automatickú anonymizáciu a zverejňovanie súdnych rozhodnutí, tvrdí Donevová. Rezort ho chce financovať z eurofondov. Ministerstvo financií podľa hovorkyne už požiadali o nenávratný finančný príspevok a čaká sa na výsledok schvaľovacieho procesu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu