Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Minister obrany Glváč navštívi slovenských vojakov v Sarajeve

Martin Glváč
Martin Glváč

SARAJEVO/BRATISLAVA – Minister obrany Martin Glváč dnes navštívi slovenských vojakov, ktorí pôsobia v misii EUFOR-ALTHEA v Sarajeve. Ide o predvianočnú návštevu, na ktorej sa šéf rezortu obrany okrem iného stretne aj s veliteľom jednotiek EUFOR Dieterom Heideckerom. Informovalo o tom slovenské ministerstvo obrany.

Slovenskí vojaci pôsobia v Sarajeve v kempe Budmir, ktorý sa nachádza v blízkosti medzinárodného letiska. Tam budú smerovať aj prvé kroky slovenskej delegácie. Minister sa stretne so slovenskými vojakmi pri neformálnom posedení a pri spoločnom obede.

Návštevu Bosny a Hercegoviny Glváč zakončí prehliadkou Tunela nádeje (Tunnel of Hope), ktorý vybudovali miestni obyvatelia počas vojny. V čase blokády Sarajeva srbskými vojskami bol tunel, ktorý sa tiahne pod sarajevským letiskom, jediným spojením s časťou mesta, ktorú držali v rukách Bosniaci. Cez tunel prúdila do okupovanej časti mesta napríklad humanitárna pomoc.

Slovenskí vojaci pôsobia v Sarajeve na základe mandátu NR SR z decembra 2004. V súčasnosti je tu 36 vojakov, z toho jedna žena. Slovensko je od 1. septembra 2012 vedúcou krajinou koordinačného centra, ktoré dohliada na monitorovanie celého územia Bosny a Hercegoviny a zároveň koordinuje, podporuje a riadi činnosť a plnenie hlavných úloh 14 pozorovacích tímov.

Pod velením Slovenska je Rakúsko, Turecko, Poľsko, Rumunsko a Švajčiarsko, čo je spolu 144 osôb. Slovenskí vojaci nasadení v operácii EUFOR-ALTHEA sa podieľajú na školeniach detí a mládeže v oblasti mínovej bezpečnosti. Od začiatku účasti OS SR v operácii EUFOR-ALTHEA bolo nasadených 603 vojakov, z toho 14 žien.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu