Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odhodlaný Fico: Z Iránu sa bez zadržaných Slovákov domov nevrátime!

Fico v Iráne Zobraziť galériu (3)
Fico v Iráne (Zdroj: vlada.gov.sk)

BRATISLAVA - Rokovania premiéra Roberta Fica a šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka s prvým viceprezidentom a výkonným predsedom vlády Iránu Eshaqom Jahangirim o prepustení dvoch našich paraglajdistov, ktorí boli zadržaní v Iráne v máji tohto roku, sa skončili.

"Slovenskí štátni predstavitelia sa už stretli s oboma slovenskými občanmi na našom veľvyslanectve v Teheráne. Rokovania však pokračujú na úrovni príslušných bezpečnostných orgánov," uviedla hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

Irán prepustil dvoch posledných Slovákov zo skupiny paraglajdistov, ktorých zatkli v máji pre podozrenia zo špionáže a porušenia zákonov krajiny. Informovali o tom iránske tlačové agentúry Mehr a IRIB. Pavla Šeligu a Mareka Stolarčíka previezli na slovenské veľvyslanectvo v Teheráne. Žiadne ďalšie detaily týkajúce sa času ich prepustenia zverejnené neboli. Už 1. septembra islamská republika prepustila šiestich Slovákov, dvoch si však ponechala na ďalšie vyšetrovanie. Podľa údajov ministerstva zahraničia slovenskí občania pricestovali do Iránu ako turisti, vykonávali tam však s nepovolenými zariadeniami "nezákonnú činnosť". Miestne médiá uviedli, že skupina Slovákov z rogala fotografovala rôzne objekty vrátane vojenských zariadení. Iránske orgány v rovnakej veci zatkli taktiež jedného Iránca. 

Fico v Iráne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vlada.gov.sk)

Šiesti z ôsmich Slovákov, ktorých pre údajnú špionáž niekoľko mesiacov zadržiavali v Iráne, sú od začiatku septembra na Slovensku. "Rokovania s iránskou stranou boli korektné a ako môžete vidieť, ich výsledkom je prepustenie šiestich z ôsmich zadržiavaných občanov SR," vyhlásil pri návrate šiestich Slovákov premiér Robert Fico. Nechcel komentovať zostavu delegácie, ktorá v Iráne o prepustení rokovala, ani priebeh samotných rokovaní. Ladislav Frigo, jeden zo šiestich prvotne prepustených, po návrate povedal, že Iránci sa k nim vraj správali veľmi dobre.

"Mali sme spoločnú celu, ktorá bola veľmi veľká, boli tam sociálne zariadenia, televízia, chladnička, mohli sme si variť, chodili nám na nákupy, keď sme to požadovali, bola pravidelná strava, mali sme možnosť cvičiť. Bolo to znesiteľné," opísal viac ako stodňový pobyt v Iráne Frigo. Zadržali ich vraj preto, lebo mali dvojpásmové vysielačky. "Ale to pásmo, ktoré bolo v Iráne zakázané, sme nepoužili. Ale mali sme ich, takže to bolo to, čo sme porušili," poznamenal. 

Fico v Iráne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vlada.gov.sk)

V tomto roku išlo už o druhý prípad zadržania slovenských občanov v Iráne. V januári tamojšie úrady zadržali Slováka Mateja Valúcha, ktorý podľa Iráncov spolupracoval s americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA). Tamojšie médiá tvrdili, že 26-ročný muž kontaktoval iránskych vedcov v záujme "získania informácií o vedeckom pokroku" krajiny. Valúch sa na Slovensko vrátil začiatkom februára.

Slovenský vládny špeciál, ktorý prišiel pre dvoch zadržiavaných Slovákov, stále nemôže odletieť z Teheránu

Vládny špeciál, ktorý má doviesť dvoch Slovákov zadržiavaných od mája v Iráne, stále neodletel z Teheránu. „Slovenská delegácia na čele s predsedom vlády SR R. Ficom a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí M. Lajčákom ako aj dvaja mladí paraglajdisti sú už na našej ambasáde. Naďalej pokračujú intenzívne rokovania o všetkých povoleniach, ktoré stále nemá slovenská strana k dispozícii,“ informovala Beatrice Szabóová, hovorkyňa predsedu vlády SR. Čas odletu vládneho špeciálu do vlasti ostáva teda stále otvorený.

Fico: Z Iránu sa bez dvoch zadržaných Slovákov domov nevrátime

Iránske orgány stále nevydali povolenie na vycestovanie dvoch zadržaných Slovákov Pavla Šeligu a Mareka Stolarčíka späť do vlasti. V rozhovore to potvrdil predseda vlády SR Robert Fico s tým, že slovenská delegácia zostane v Iráne dovtedy, dokým sa Slovákov nepodarí dostať na palubu vládneho špeciálu.

"V tomto okamihu platí, že našich dvoch spoluobčanov, ktorí tu zostali a boli tu zadržiavaní viac ako 200 dní, máme už na slovenskej ambasáde v Teheráne, ale iránske orgány stále nevydali povolenie na ich vycestovanie na Slovensko," povedal predseda vlády s tým, že vyvíjajú všetko úsilie, aby ich čo najrýchlejšie dostali z krajiny.

Rokovania s iránskou vládou označil Fico za korektné. "Aj samotní zadržaní hovoria, že sa k nim iránske orgány správali slušne," doplnil predseda vlády.   Ako dodal, v Iráne zostanú dovtedy, pokiaľ sa im Slovákov nepodarí dostať domov. "Máme tu vládny špeciál, budeme čakať. Keď bude treba, tak tu aj prespíme, ale chceme sa s nimi vrátiť naspäť na Slovensko," dodal. V akom časovom horizonte by mohli povolenie dostať, však nevedel spresniť. "Každú chvíľu dostávame iné informácie. Rokujeme na všetkých úrovniach, ale opakujem, my už nemáme čo stratiť, sme tu, máme tu lietadlo, sme pripravení stráviť tu aj noc," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu