Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Štefanec o daniach: Nepotrebujeme vymýšľať nové, sústreďme sa na tie existujúce

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by potrebovalo lepší výber existujúcich daní a nie zavádzanie nových. V dnešnej parlamentnej rozprave k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok to povedal podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

"Čísla evidentne naznačujú, že v priamych daniach máme problém. Výber priamych daní utrpel najmä zrušením rovnej dane a tým, že sa postavili na neúmerne vysokú úroveň," skonštatoval Štefanec, podľa ktorého si vláda nakoniec priznala, že zvýšenie dane z príjmov pre právnické osoby na 23 % bolo príliš vysoké. Aj zníženie o jeden percentuálny bod na 22 % je však podľa neho stále nedostatočné. 

"Na druhej strane zavádzame novú daň, ktorá škodí a likviduje najmä malých podnikateľov," povedal Štefanec. "Očakávania z tejto novej dane na úrovni 112 mil. eur na budúci rok sú zrejme prehnané, o čom svedčí už aj znížený odhad ministerstva financií zhruba o 10 až 12 miliónov, ale aj vyjadrenia Národnej banky Slovenska," dodal podpredseda SDKÚ-DS. 

Argumentáciu ministerstva financií, ktoré chce zavedením daňových licencií bojovať proti daňovým únikom, považuje Štefanec za chybnú. "Táto argumentácia znamená, že uplatňujeme princíp kolektívnej viny. A opäť budú tí slušní doplácať na tých, ktorí sú neporiadni. Je to niečo také, ako keby na začiatku roka policajti dali všetkým pokuty a povedali, že každý vodič je potenciálny hriešnik, ktorý môže urobiť priestupok, tak všetci dostanete pokuty. Veď to je predsa absurdné, to je nezmyselné," uzavrel Štefanec. 

Poslankyňa Helena Mezenská (OĽaNO) označila návrh štátneho rozpočtu za podvod. "Toto totiž nie je skutočná konsolidácia, ale kamufláž," povedala. Podľa Mezenskej rozpočet rieši opatrenia na šetrenie úplne naopak, ako by mal. "V oblastiach, kde treba posilniť kapacity, ako je školstvo, zdravotníctvo, životné prostredie, sa štát chystá znižovať zdroje. Naopak, viac podporiť chce bezpečnostné zložky a štátny byrokratický aparát," uzavrela Mezenská. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu