Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na program Podpora obrany štátu má ísť 24 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na medzirezortný program Podpora obrany štátu by malo ísť v najbližších šiestich rokoch 24,3 milióna eur. Ročne plánuje štát dávať do programu od 3,1 do 4,8 milióna eur.

Program slúži na udržiavanie a postupné zdokonaľovanie funkčnosti systému obrannej infraštruktúry. Má za úlohu podporovať a zabezpečovať činnosti našej armády a ozbrojených síl členských krajín NATO alebo EÚ na našom domácom území ako súčasť podpory hostiteľskou krajinou. Rezort obrany návrh programu na roky 2014 až 2019 poslal na rokovanie vlády.

Medzi priority tohto medzirezortného programu patrí udržanie požadovaného stupňa pripravenosti objektov a priestorov na príjem, podporu a nasadenie síl NATO alebo EÚ, pričom sa dôraz kladie na letiská, komunikácie a skladovacie priestory. Slúži aj na postupné zdokonaľovanie a udržiavanie technologickej úrovne komunikačných a informačných systémov a ich bezpečnosti v oblasti podpory obrany štátu.

Peniaze z neho sa využívajú na podporu projektov výskumu a vývoja, súvisiace s plnením úloh našej armády v operáciách NATO a EÚ. Idú aj na účasť v projektoch Science and Technology Organisation NATO (STO NATO) a European Defence Agency (EDA). Ďalšou prioritou programu je udržiavanie dostupnej úrovne obrannej infraštruktúry štátu, nevyhnutných služieb a činností na zabezpečenie podpory obrany štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu