Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zákon o lesoch je paškvílom z dielne "odborníkov z Komjatíc", hnevá sa Simon

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela zákona o lesoch, ktorú predložil na aktuálne rokovanie parlamentu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek, by sa mala podľa podpredsedu strany Most-Híd Zsolta Simona od základov prepracovať. Premiér Fico nakoniec požiadal ministra pôdohospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka, aby stiahol návrh novely zákona o lesoch z aktuálneho rokovania parlamentu

Simonovi sa nepozdáva bod zo spoločnej správy, ktorý navrhuje, aby sa aktivity za účelom dosiahnutia zisku na lesných pozemkoch mohli vykonávať len so súhlasom vlastníka alebo správcu. "Kto bude ten, kto rozhodne o tom, či pozbierané huby sú za účelom vytvorenia zisku alebo za účelom, že si ich doma pripravíte na panvici?" konštatoval na utorňajšom tlačovom brífingu Simon.

Dodal tiež, že pokiaľ by parlament schválil vládny návrh zákona v takomto znení, je presvedčený, že nikto v krajine nebude zbierať huby ani lesné plody. Šéf rezortu pôdohospodárstva Jahnátek pred časom informoval o tom, že navrhne vybrať spomínaný bod na samostatné hlasovanie, pričom očakáva, že poslanecké plénum túto úpravu neschváli. 

Za aktivity za účelom zisku na lesných pozemkoch podľa spoločnej správy by sa nemal považovať sporadický zber húb a lesných plodov. "Aká-taká šanca na to, že si môžete ísť nazbierať huby a lesné plody do lesov a zobrať ich domov," okomentoval Simon. Podľa neho je tento zákon paškvilom z dielne "odborníkov z Komjatíc". 

Premiér požiadal Jahnátka, aby stiahol novelu o lesoch

Predseda vlády SR Robert Fico požiadal ministra pôdohospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka, aby stiahol návrh novely zákona o lesoch z aktuálneho rokovania parlamentu. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR. Fico tak urobil, aby nevznikli pochybnosti o tom, že ľudia môžu naďalej bez obmedzení zbierať huby a lesné plody, či vstupovať do lesa tak, ako to bolo doteraz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu