Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

SNS: Viktor Orbán vyzýva slovenských Maďarov na protizákonné konanie

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) rozhodne protestuje proti výzvam maďarského premiéra Viktora Orbána (Fidesz), aby sa zahraniční Maďari registrovali na budúcoročné parlamentné voľby v tejto krajine. Táto výzva sa týka aj slovenských občanov a v prípade jej naplnenia pôjde o porušenie slovenských zákonov. Dnes to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Dodal, že SNS síce oceňuje snahu maďarského premiéra obhajovať záujmy Maďarov na celom svete, nemôže to však robiť na úkor porušovania zákonov iných štátov.

"Pokiaľ sa registruje do maďarských volieb maďarský občan dlhodobo žijúci v zahraničí, je to v poriadku. SNS však dôrazne pripomína, že nie sú v poriadku výzvy občanom, ktorí síce majú maďarskú národnosť, ale nemajú maďarské štátne občianstvo. Takisto nie sú v poriadku účelové udeľovania maďarského štátneho občianstva Maďarom, ktorí sú občanmi iných štátov," zdôraznil Danko.

Podľa neho SNS ďalej upozorňuje, že Viktor Orbán ako predseda vlády a navyše ako právnik musí bezpodmienečne ctiť aj zákony iných štátov a princípy medzinárodného práva. "Na Slovensku platí zákon o štátnom občianstve, podľa ktorého občianstvo Slovenskej republiky zaniká prijatím občianstva iného štátu. Také výzvy, ako tá, proti ktorej dnes SNS ostro protestuje, ako aj tajné udeľovanie maďarského občianstva slovenským občanom maďarskej národnosti, je čítankovou ukážkou neúcty Viktora Orbána voči svojmu susedovi," konštatuje Danko.

SNS vyzýva slovenských občanov maďarskej národnosti, aby "nepodľahli expanzívnym chúťkam maďarského premiéra, pretože ich domovom je Slovenská republika a prijatím Orbánovej výzvy by porušili slovenské zákony". "SNS zároveň dôrazne vyzýva predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby proti takýmto výzvam maďarského premiéra rozhodne a oficiálne protestoval," uzavrel predseda SNS. 

Maďari žijúci v Karpatskej kotline môžu rátať s tým, že v budúcich rokoch bude za nimi stáť úspešná materská krajina, vyhlásil dnes v úvode 12. plenárnej schôdze Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) maďarský premiér Viktor Orbán.

"Nech budú výsledky parlamentných volieb na budúcu jar akékoľvek, je dosť zrejmé, že ústavné základy položené v terajšom volebnom cykle nebude možné zbúrať," tvrdí Orbán, podľa ktorého maďarská vláda pri medzinárodných sporoch čerpala silu z toho, že sa na zahraničných Maďarov mohla vždy spoľahnúť.

Na programe schôdzky figuruje obnova stratégie maďarskej národnej politiky, zjednodušené udeľovanie maďarského občianstva a príprava maďarských občanov žijúcich v zahraničí na parlamentné voľby 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu