Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Daňové licencie budú pre malé firmy likvidačné, tvrdí SNS

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Daňové licencie budú najmä pre malé firmy likvidačné, pretože v ich prípade pôjde o neúmerné zvýšenie daňového zaťaženia. Uvádza to predseda SNS Andrej Danko v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka strany Zuzana Kohútková.

"Malé spoločnosti sa boria s nedostatkom zdrojov potrebných na rozvoj podnikania, a daňové licencie im to ešte viac sťažia a odradia od investovania, alebo od prijímania nových zamestnancov. A tým, že je podnik napriek strate v prevádzke, jeho zamestnanci nepoberajú od štátu ani dávky v nezamestnanosti, ani sociálne dávky, a navyše zamestnávateľ za nich odvádza odvody - čiže napriek všetkému šetria rozpočet," dodal Danko.

Podľa Danka, ministerstvo financií argumentuje, že daňové licencie sú ďalším krokom v boji proti daňovým únikom. SNS však upozorňuje, že nie každý neplatič musí byť aj podvodník. Predseda SNS si myslí, že by štát urobil lepšie, keby namiesto plošného zavedenia takéhoto opatrenia, zaviedol dôkladnejšie daňové kontroly. "Ministerstvo financií si od daňových licencií sľubuje približne 120 miliónov eur ročne. Národná banka Slovenska však predpovedá, že pre tzv. licencie ukončí podnikanie viac firiem, než predpokladá ministerstvo, čo znamená len a len menej peňazí do štátnej pokladnice," vysvetlil Danko. 

Podľa SNS zrýchleniu hospodárskeho rastu pomôže znovuzavedenie rovnej dane, zníženie odvodového zaťaženia a zrušenie odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce. "Iba stabilné a transparentné podnikateľské prostredie a jednoduchá legislatíva dokážu systémovo zabezpečiť dostatok zdrojov pre štátnu kasu," uviedol predseda SNS vo svojom stanovisku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu