Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KDH s návrhom na zrušenie obmedzenia daňovej úľavy na manželku neuspelo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V súčasnosti platné obmedzenie daňovej úľavy na manželku či manžela sa nezruší. Opozičná KDH navrhovala vypustiť toto ustanovenie zo zákona o dani z príjmov, s návrhom však neuspela.

Poslanci Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní neodobrili návrh Júliusa Brocku, Alojza Přidala a Mariána Kvasničku (všetci KDH) na novelu tohto zákona.

Podľa predkladateľov návrh reagoval na nepriaznivú sociálnu situáciu časti rodín s deťmi, ktorých rodičia sú aktívni a sami sa usilujú vlastnou prácou zlepšiť svoju príjmovú situáciu. Podľa poslancov sa ním čiastočne odstraňovalo znevýhodnenie najmä rodičov viacdetných rodín, ktorých životná úroveň je spravidla nižšia v čase starostlivosti o nezaopatrené deti aj v starobe, v čase poberania dôchodkových dávok.

V minulom roku podľa poslancov vláda aj parlament prijali v rámci konsolidácie verejných financií aj novelu zákona o dani z príjmov. V nej sa podľa nich prijali tiež zásadné zmeny v nezdaniteľnej časti základu dane na manželku či manžela.

Obmedzením uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane na manželku, ktorá žije s daňovníkom v spoločnej domácnosti a stará sa o nezaopatrené deti, sa tak podľa kresťanských demokratov znížil v tomto roku rodinám príjem a zvýšila daň o približne 60 eur mesačne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu