Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odvolávanie ministerky Zvolenskej: Ohrozila životy Slovákov, svojmu svedomiu neujde!

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva hrubým zanedbaním povinností ohrozilo zdravie ľudí na Slovensku a plnú zodpovednosť za to nesie šéfka rezortu Zuzana Zvolenská.

"Pani ministerka Zvolenská nesie plnú politickú zodpovednosť za bezprecedentný päťdňový výpadok záchranného systému, ktorý nemá obdobu v modernej histórii Slovenska. Preto 40 ľudí podalo návrh na jej odvolanie," povedal v úvode schôdze parlamentu o vyslovení nedôvery ministerke poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný. Zlyhanie ministerstva zdravotníctva považuje za neospravedlniteľné.

Podľa Novotného, keď bol k nehode na Záhorí 13. septembra privolaný vrtuľník, žiadny nebol k dispozícii. "Záchranný systém zlyhal. Posádky v Trenčíne aj v Bratislave museli sedieť na zemi, pretože ministerstvo nestihlo dokončiť súťaž, 39-ročná ťažko ranená žena nedostala šancu, lebo ministerstvo zdravotníctva meškalo päť dní s vydaním povolení," vysvetlil poslanec za SDKÚ-DS. 

Novotný upozornil na závažné pochybenia výberovej komisie na ministerstve zdravotníctva, ktorá o prideľovaní licencií rozhodovala. "Najprv si so všetkým dávala na čas, potom požadovala to, čo nebolo v súťažných podmienkach a nakoniec nerozhodla v termíne," dodal Novotný. Zdôraznil, že dva dni pred vypršaním licencie malo MZ k dispozícii všetky podklady, no výberová komisia zasadla až päť dní po skončení licencie. 

"Viackrát som čítal, že ste neporušili zákon. Ale ako do zákona napísať ľudskosť a svedomie? Svojmu svedomiu neujdete. Viete, že vaši úradníci pochybili a vy ste neurobili nič," dodal Novotný. Zvolenskej pripomenul, že minister zdravotníctva Šagát v roku 2000 odstúpil po tom, keď cítil, že pre prezidenta Rudolfa Schustera možno neurobilo slovenské zdravotníctvo všetko, čo malo. "Cítil morálnu zodpovednosť," vysvetlil Novotný. Podobne abdikoval v roku 2006 po páde lietadla so slovenskými vojakmi v Hejciach minister obrany Liška. "Tiež cítil morálnu zodpovednosť," odkázal Novotný Zvolenskej. 

 

Dôvody svojho odvolávania považuje Zvolenská za účelové

 

Za účelové a klamlivé označila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská spájanie tendra na licencie pre záchranárske vrtuľníky s ľudským nešťastím, ktoré sa stalo pre tragickú autonehodu 13. septembra tohto roka. Poslancom predložila zvukový záznam, podľa ktorého mohol byť na mieste nehody vrtuľník z Nitry za 25 minút. Prítomný lekár však tento vrtuľník podľa Zvolenskej nepotreboval. "Ak by lekár vrtuľník potreboval, priletel by,“ povedala počas mimoriadne zvolanej 26. schôdze NR SR k návrhu na jej odvolanie. Zákon tak podľa nej ministerstvo zdravotníctva neporušilo a zdravotná starostlivosť bola riadne zabezpečená. "Vrtuľník z Bratislavy a Trenčína by doletel v rovnakom čase ako vrtuľník z Nitry,“ zdôraznila.

Opozícia chce ministerku odvolať pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky. Rezort zdravotníctva udelil povolenia pre stanice v Bratislave a Trenčíne päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie. Opozičné strany Zvolenskú v posledných týždňoch niekoľkokrát vyzvali, aby sama odstúpila. Termín, ktorý jej stanovili, vypršal začiatkom minulého týždňa.

Podporné stanovisko ministerke vyslovili Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). "Garanciou, že v dobre naštartovaných projektoch sa bude pokračovať, je pre nás práve osoba pani ministerky, ktorá má našu plnú podporu," uviedol prezident ASL Ladislav Pásztor. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Zvolenskej podľa jeho slov pristúpilo k riešeniam problémov, ktoré jej predchodcovia iba odďaľovali. Ide najmä o rezidenčný program pre výchovu všeobecných lekárov.

ANS takisto oceňuje doterajšiu dobrú spoluprácu s ministerkou zdravotníctva, jej ochotu rokovať o všetkých zásadných problémoch v rezorte. Oceňuje aj konštruktívny prístup pri riešení problémov financovania nemocníc združených v ANS pri zvyšovaní miezd lekárov a sestier v rokoch 2012 a 2013, ktorý podľa asociácie významne pomohol stabilizácii situácie v zdravotníctve v tomto období. "ANS zároveň privítala snahu pani ministerky o aktívne riešenie problematiky urgentných príjmov," uviedol prezident ANS Marián Petko.

Opozícia žiadala odstúpenie

Opozícia chce ministerku odvolávať pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky. Rezort zdravotníctva udelil povolenia pre stanice v Bratislave a Trenčíne päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie. Opozičné strany Zvolenskú v posledných týždňoch niekoľkokrát vyzvali, aby sama odstúpila. Termín, ktorý jej stanovili, vypršal začiatkom minulého týždňa. "Pani ministerka Zvolenská nesie plnú politickú zodpovednosť za bezprecedentný päťdňový výpadok záchranného systému Slovenska, ktorý nemá obdobu v modernej histórii Slovenska," povedal podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný po odovzdaní návrhu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) podľa neho zanedbalo svoje povinnosti a ohrozilo tak zdravie a životy ľudí. Exminister zdravotníctva a súčasný poslanec za KDH Ivan Uhliarik podotkol, že dva dni pred vypršaním licencie malo MZ k dispozícii všetky podklady, no výberová komisia zasadla až päť dní po skončení licencie. Podľa neho je to buď absolútna neschopnosť riadiť rezort, alebo úplná ľahostajnosť k potrebám občanov a k zabezpečeniu zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Dôvodov na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej je podľa predsedu SaS Richarda Sulíka mnoho. Ako povedal dnes na tlačovej besede, Zvolenská nezvláda riadenie ministerstva. „Nezvládla zvyšovanie platov sestier, čo sa skončilo štrajkom, alebo šafárenie za niekoľko desiatok miliónov eur v bratislavskej nemocnici. V nitrianskej nemocnici boli zas potrestaní sťažovatelia na to, že nie sú pokryté nočné služby. Šaškáreň okolo zlučovania poisťovní. Kauza vrtuľníky je len poslednou kvapkou,“ vyhlásil Sulík s tým, že kauza vrtuľníky je ukážkový príklad nepružnosti ministerských úradníkov.

Generálna manažérka SaS Jana Kiššová uviedla, že ministerstvo zdravotníctva mohlo zabezpečiť plynulú prevádzku vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Mohlo totiž vypísať výberové konanie s prihliadnutím na všetky lehoty tak, aby nebol výpadok v dvoch krajoch. „Ak to neurobili, mohli urýchliť posudzovanie žiadostí. Všetky boli doručené do 3. júla, ale prvé zasadnutie výberovej komisie bolo až 27. júla, teda viac ako 20 dní sa nekonalo,“ uviedla. Ministerstvo mohlo podľa nej tiež rozhodnúť o víťazovi konania, keď malo všetky vyžiadané doklady. To bolo 9. septembra, výberová komisia však nerozhodla. „K akcieschopnosti ich zrejme doviedla až nehoda z 13. septembra. Pretože komisia vydala licencie až potom,“ povedala.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská čelí dnes v parlamente čeliť odvolávaniu. Vysloviť nedôveru Zvolenskej navrhli minulý piatok opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, pod návrh sa podpísalo 40 zákonodarcov. Opozícia chce ministerku odvolávať pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky. Rezort zdravotníctva udelil povolenia pre stanice v Bratislave a Trenčíne päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie. Opozičné strany Zvolenskú v posledných týždňoch niekoľkokrát vyzvali, aby sama odstúpila. Termín, ktorý jej stanovili, vypršal začiatkom minulého týždňa.

Ministerka sa ešte minulý týždeň v stredu na margo svojho odvolávania vyjadrila, že skutočné dôvody tu nie sú. Za rok a pol, čo je vo funkcii, sa podľa jej slov podarilo dostať zdravotníkov z ulíc späť k pacientom, aj zvýšiť platy lekárom, sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom. Zvolenská konštatovala aj to, že za jej pôsobenia nebola ani žiadna veľká ekonomická kauza a všetko, čo bolo sľúbené, aj plnia. Aj v prípade tendra, pre ktorý čelí kritike opozície, je presvedčená, že zákon dodržali. Pripomína, že celý čas bola na území Slovenska zabezpečená zdravotná starostlivosť. "Takže ani jeden z týchto dôvodov nie je relevantný," dodala šéfka rezortu zdravotníctva.

Vláda s návrhom na odvolanie Zvolenskej nesúhlasila. Opozičnú iniciatívu považuje za účelový pokus v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ktoré sa stalo pre tragickú autonehodu 13. septembra tohto roka. Vážne zranenia 39-ročnej ženy si vtedy vyžadovali špecializovanú pomoc v Bratislave. Po ceste sanitkou zo Skalice do Bratislavy však zomrela. Ministerstvo popiera, že výpadok záchranárskeho vrtuľníka mohol za smrť ženy.

Premiér Robert Fico považuje zvolanie mimoriadnej schôdze za zbytočné. Ako líder najsilnejšej opozičnej strany navrhol v rokoch 2002 – 2006 odvolanie členov vlády Mikuláša Dzurindu deväťkrát. Ako prvému vyslovovala vtedajšia opozícia nedôveru vicepremiérovi Pálovi Csákymu v júni 2003. V júli 2005 sa opozícia pokúsila odvolať premiéra Mikuláša Dzurindu. Opakovane sa snažila o odchod ministra financií Ivana Mikloša a ministra práce Ľudovíta Kaníka. Opozícia odvolávala aj ministra školstva Martina Fronca, ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca a ministra kultúry Františka Tótha. Všetky odvolávania boli neúspešné.

Parlament na podnet opozície počas prvej vlády Roberta Fica v rokoch 2006-2010 odvolával štrnásťkrát. Počas krátkeho trvania vlády Ivety Radičovej sa na podnet opozície konali v NR SR dve schôdze o odvolávaní.

Zvolenská je po ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi a premiérovi treťou členkou kabinetu, ktorá v aktuálnom volebnom období čelí odvolávaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu