Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

SOZZaSS: Nesúhlasí s akýmkoľvek prepúšťaním na úradoch verejného zdravotníctva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) nesúhlasí so zamýšľanou redukciou zamestnancov na úradoch verejného zdravotníctva.

Na dnešnej tlačovej konferencii odborári vyjadrili svoj odmietavý postoj k plánom rezortu zdravotníctva zrušiť na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ) 49 pracovných miest.

Podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sa racionalizácia zahrnutá do návrhu štátneho rozpočtu na rok 2014 nedotkne odborných pracovníkov úradu, ale bude sa týkať len obslužných a prierezových činností. "Pôjde o centralizáciu obslužných činností RÚVZ," uviedlo ministerstvo. Riaditeľka Komunikačného odboru MZ SR Zuzana Čižmáriková informovala, že úsporné opatrenia, ktoré by mali byť v platnosti od 1. januára 2014, znížia výdavky rezortu o viac ako 500.000 eur.

SOZZaSS je však proti akémukoľvek znižovaniu počtu zamestnancov úradov verejného zdravotníctva. "K obslužným činnostiam patrí aj šofér, ak sa budú znižovať počty zamestnancov napríklad na týchto postoch, môže prísť k tomu, že zvoz odberov vzoriek na laboratórne vyšetrenie nebude zabezpečený tak, ako má byť," zdôvodnila podpredsedníčka SOZZaSS Daniela Pochybová.

Pripomenula, že plánovaná redukcia miest na úradoch verejného zdravotníctva je v rozpore s programovým vyhlásením vlády. "V ňom sa uvádza, že vláda bude posilňovať oblasť verejného zdravotníctva, súčasné kroky sú však opakom," skonštatovala podpredsedníčka SOZZaSS.

Ďalej uviedla, že od roku 2005 prišlo na úradoch verejného zdravotníctva k zníženiu o takmer 1000 pracovných miest, a to z 2912 na súčasných 1952. "Agenda úradov verejného zdravotníctva sa však rozšírila, aj po vstupe do Európskej únie a tiež zvýšeným počtom prichádzajúcich migrantov na územie Slovenska," povedala Pochybová. Podľa jej slov verejné zdravotníctvo vykonáva činnosti, ktoré nikto iný nerobí. "Dozorujú sa pieskoviská, pitná voda, sledujú sa rizikové práce, choroby z povolania a mnoho ďalších činností."

Skonštatovala, že systém 36 regionálnych a jedného centrálneho úradu verejného zdravotníctva má už prepracovaný a overený systém prevencie. "Chceme sa ho vari vzdať?" spýtala sa Pochybová. V tejto súvislosti poukázala na to, že v susednej Českej republike tento systém opustili a pocítili to pri metanolovej kauze. "Potrebujeme metanolovú kauzu, aby sme si uvedomili potrebnosť verejného zdravotníctva?" spýtala sa Pochybová.

O konkrétnych počtoch redukovaných miest sa bude ešte rokovať. "Máme prísľub od pani ministerky, že pri definitívnom rozhodnutí rezortu o počte redukovaných miest nás prizvú na konzultáciu," uviedla Pochybová. Zmeny musí v rámci návrhu štátneho rozpočtu 2014 schváliť aj parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu