Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SNS: Bločková lotéria je opíjanie Slovákov rožkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súčasná vláda chce proti daňovým únikom a neplateniu DPH "bojovať" prostredníctvom davovej psychózy, ktorá sa volá bločková lotéria. Podľa Slovenskej národnej strany (SNS) ide však o zbavovanie sa zodpovednosti a zakrývanie vlastnej nedôslednosti ohľadom efektívnych kontrol a prijímania efektívnych zákonov. Pre TASR to dnes vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Vláda si podľa SNS vybrala ľahšiu cestu a "na kontrolu malých rýb použila občanov". "Za kontrolu daňových únikov sú zodpovední a aj platení politici a štátni úradníci. Teraz občania plnia túto úlohu namiesto tých zodpovedných - navyše zadarmo, v niektorých prípadoch ani to nie, pretože za isté spôsoby registrácie bločka si musia sami zaplatiť," tvrdí Danko. "Toto je ďalšie znevýhodnenie pre najslabšiu skupinu voličov, dôchodcov, pretože tí sú najmenej početnou skupinou pracujúcou s internetom, a spôsobom registrácie cez sms alebo v istej stávkovej spoločnosti prinesú len zisky onej spoločnosti a mobilným operátorom," dodáva.

"Vláda sa správa polovičato podľa hesla: Chlieb a hry! Ľuďom dala hru, pri ktorej dúfajú, že dostanú na chlieb. Paradoxom je, že už dnes vláda na tejto lotérii zarobila, ak zoberieme do úvahy registračný poplatok a počet prihlásených," upozorňuje Danko.

Najväčšie daňové úniky sú však podľa neho vo veľkom biznise, vo firmách s miliónovými ziskami, ale so sídlom v daňových rajoch. "Preto by mala vláda radšej prijať systémové opatrenia ako kontrola firiem so sídlom v daňových rajoch, efektívnejší systém daňových kontrol, posilnenie protikorupčných opatrení a ich dôsledné dodržiavanie, zjednotenie výberu daní a odvodov," tvrdí predseda SNS.

"Bločková lotéria je dobrý nápad, nie však pre občanov, ale pre skupinu vyvolených. Tí si z nej urobia ďalší biznis: firmy, ktoré dostanú zákazku na IT podporu či prípravu softvéru, internetového portálu alebo sms služieb, a aj samotná stávková spoločnosť," upozorňuje Danko s tým, že náklady na prípravu tohto projektu zaplatia daňoví poplatníci.

Bločková lotéria nie je jediným nástrojom v boji s daňovými únikmi

Spustenie národnej bločkovej lotérie nie je podľa Ministerstva financií (MF) SR jediný spôsob, akým Slovensko bojuje proti daňovým únikom. Okrem lotérie bolo totiž zadefinovaných 50 konkrétnych opatrení v Akčnom pláne boja proti daňovým únikom, ktorý vláda schválila ešte v máji minulého roka. MF SR preto odmieta tvrdenia Slovenskej národnej strany (SNS), že vláda nerobí dostatočné opatrenia na odstránenie daňových únikov.

Národniari napríklad vláde vyčítajú, že nerobí potrebné kroky na odstránenie daňových machinácií vo veľkých firmách s miliónovými ziskami. SNS preto vláde odporučila prijať systémové opatrenia ako kontrola firiem so sídlom v daňových rajoch, efektívnejší systém daňových kontrol, ako aj posilniť protikorupčné opatrenia . MF SR je však presvedčené, že v tejto oblasti robí dostatočné opatrenia.

Za jedno zo zásadných nástrojov v boji proti daňovým podvodom rezort financií napríklad považuje zavedenie kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty (DPH). "Zavedenie kontrolných výkazov bude ako operácia, ktorá zlepší finančnej správe 'zrak', teda umožní efektívnejšie a rýchlejšie kontroly. Elektronické kontrolné výkazy tiež umožnia finančnej správe prostredníctvom automatizovaného systému krížovú kontrolu daňovej povinnosti a kontrolu odpočtov," hovorí poradca ministra financií Radko Kuruc. Podľa jeho slov práve krížovou kontrolou údajov bude možné napríklad odhaliť tuzemské a cezhraničné karuselové podvody, odhaliť machinácie s faktúrami, vystavenie fiktívnych faktúr či uplatnenie si odpočtu dvakrát z tej istej faktúry.

Kontrolný výkaz budú firmy od začiatku roka 2014, rovnako ako daňové priznania, predkladať v elektronickej podobe. Bude obsahovať údaje, ktoré už v súčasnosti majú podnikatelia k dispozícii v rámci svojho účtovníctva. "Zavedenie kontrolných výkazov zároveň vytvára predpoklad na to, aby v budúcnosti podnikatelia nemuseli podávať daňové priznanie k DPH, urobí to za nich finančná správa," dodáva Kuruc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu