Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Figeľ: Vláda by nemala šetriť na samosprávach, ale na sebe

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda podľa predsedu KDH Jána Figeľa nedokáže šetriť na sebe, namiesto toho ide siahnuť na peniaze obcí, miest a vyšších územných celkov.

Figeľ zdôraznil, že zatiaľ čo mestá a obce vykazujú v tomto roku rozpočtový prebytok 128 miliónov eur, vyššie územné celky prebytok 12 miliónov eur, deficit vlády a štátnej správy sa pohybuje na úrovni 2,2 miliardy eur. Líder kresťanských demokratov považuje za chybu siahať na peniaze úspešných a tomuto postupu KDH bude oponovať na pôde parlamentu.

"Tieto peniaze patria občanom. Obce a mestá majú na starosti mnohé dôležité každodenné záležitosti v školstve, zdravotníctve a sociálnych službách. Tam sa to prejaví a prejaví sa to hlavne negatívne," konštatoval Figeľ na margo krátenia peňazí pre samosprávu. Podľa jeho slov toto je pravá tvár vlády - nešetrí na sebe, znárodňuje straty, vychádza v ústrety mecenášom a finančným skupinám a obmedzuje mestá a obce pri správe ich financií.

"Vyzývame vládu Roberta Fica, aby upustila od týchto zmien, ktoré neriešia zadlžovanie, ale naopak, obmedzujú samosprávy pri zabezpečovaní financovania veľmi potrebných a dôležitých služieb. Vláda Roberta Fica postupne zadlžuje verejnú správu na neúnosnú mieru. Aj absolútne aj relatívne Slovensko nikdy takýto dlh nemalo. Evidentne to nevie riešiť inak, ako tlakom na občanov alebo samosprávu namiesto šetrenia na sebe," povedal Figeľ. 

Vláda je podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka dokonca taká bezohľadná, že si ani nedala námahu spraviť analýzu, ako sa tieto vážne zmeny dotknú samospráv a koľko z nich sa preto dostane do problémov. "Nie, vládu nezaujímajú problémy obcí, vládu zaujíma len to, aby mohla míňať tak veľa, ako je len možné," poznamenal Moravčík. 

Za ďalšie vážne riziko novely zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy považuje zavedenie povinnosti každej samosprávy používať nový rozpočtový systém. Hoci má takmer 2 900 obcí od budúceho roku pracovať s novým rozpočtovým systémom, podľa vládneho materiálu na tento systém nebudú potrebné žiadne peniaze a nevyžiada si žiadne náklady. Podľa vestníka Úradu pre verejné obstarávanie sa 15. augusta obstaralo jeho dopracovanie za 9,2 milióna eur.

"Hlavný zárobok však bude na tom, že 2 900 obcí sa z donútenia stane zákazníkmi, ktorí budú dlhé roky potrebovať technickú podporu, školenia a podobne. Tam sa ceny pohybujú od 60 do 150 eur za hodinu. Obce pritom tvrdia, že tento softvér vôbec nepotrebujú. Ak potrebuje minister financií kontrolovať obce, tak by mal v analýze odôvodniť, že to má viac prínosov ako nákladov," uzavrel Moravčík. 

Vláda na dnešnom zasadnutí prerokuje dve novely zákonov rozpočtových pravidiel verejnej správy a územnej samosprávy, ktorými podľa KDH obmedzuje hospodárenie samospráv. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu