Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odborári vítajú záväzky v Čaplovičovej správe, boja sa, či budú reálne

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školský odborový zväz uvítal, že do správy o stave školstva ministerstvo zahrnulo konkrétne finančné záväzky. Boja sa však, či ich vláda reálne splní. O dokumente budú dnes odborári rokovať so šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD). Nové školské odbory (NŠO) by zasa uvítali zmeny "razantnejšie, konkrétnejšie a v kratšom časovom horizonte".

"Vítame túto iniciatívu pána ministra, ale dnes s ním chceme ešte rokovať ohľadom ďalších efektívnych krokov týkajúcich sa regionálneho a vysokého školstva," povedal dnes líder odborového zväzu Pavel Ondek. Podľa správy, v ktorej sú už zapracované pripomienky verejnosti, by sa mali zvýšiť prostriedky pre základné a stredné školy z verejných zdrojov pre obdobie rokov 2014 – 2016 medziročne v priemere o 110 mil. eur.

"Tak, aby bolo možné naplniť záväzok v oblasti platov a realizovať časť systémových krokov z tejto správy," uvádza dokument. Investície do vysokého školstva by sa zasa medziročne mali zvyšovať o 20 miliónov eur. Platy učiteľov by podľa materiálu mali do roka 2016 dosiahnuť 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Priemerná mesačná nominálna mzda v prvom polroku 2013 dosahovala podľa Štatistického úradu SR na Slovensku 804 eur, 1,2-násobok tejto sumy je asi 965 eur.

"Pokiaľ by išlo 110 miliónov eur do regionálneho školstva a 20 miliónov do vysokého školstva a v správe by bolo, že to je medziročne, teda my to chápeme každý rok počnúc rokom 2014, tak je to fajn, len či to bude reálne," dodal Ondek. Jednou z hlavných požiadaviek štrajku školských zamestnancov vlani bolo navýšiť investície do školstva každoročne o 200 miliónov eur.

Cieľom ministerstva je, aby sa Slovensko do roku 2020 dostalo na priemernú úroveň krajín OECD, čo sa týka verejných výdavkov investovaných do regionálneho školstva. Priemerný plat učiteľov a odborných zamestnancov by mal do roku 2020 dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie.

Nástupný plat učiteľa by sa zas mal podľa správy do roku 2020 vyšplhať na priemernú výšku platu začínajúcich zamestnancov v ostatných povolaniach, v ktorých sa vyžaduje rovnaký stupeň vzdelania.

Podľa pôvodného zámeru mala vláda o správe rokovať do konca septembra. Do pripomienkového konania ju rezort poslal v pondelok (23. 9.), pripomienkovanie by malo podľa rezortu trvať päť dní, teda do piatku (27. 9.). Vláda by o materiáli mala rokovať na najližšom zasadnutí po tomto termíne, ktoré bude zrejme v stredu, 2. októbra.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu