Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Štefanec: ÚRSO je politická kancelária Smeru, nie nezávislý regulátor

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík si dnes vyslúžil ostrú kritiku od viacerých opozičných poslancov za kroky a opatrenia úradu. Holjenčík prišiel do parlamentu v závere 13. rokovacieho dňa 23. schôdze Národnej rady (NR) SR predniesť správu o činnosti ÚRSO za rok 2012.

Podľa poslanca za KDH Alojza Přidala šéf úradu neplní to, čo sľúbil. Teda, že bude ochraňovať koncového spotrebiteľa. "Lebo, keby ste ho ochraňovali, nemusel by to robiť premiér Robert Fico (Smer-SD)," vyhlásil Přidal. Narážal tým na ceny plynu, na ktoré sa odvoláva predseda vlády pri odôvodňovaní prevzatia zvyšného podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). "Robert Fico vám týmto napľul do tváre," zdôraznil Přidal.

Ku kritike sa pridal aj podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Podľa jeho slov Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nie je nezávislým úradom. "Je to len predĺžená ruka jednej strany. ÚRSO je politickou kanceláriou Smeru-SD a nie nezávislým regulátorom," skonštatoval Štefanec. Nepáči sa mu najmä nastavenie distribučných poplatkov, ktoré spôsobujú, že Slovensko má jedny z najvyšších cien elektrickej energie.

Jeho stranícky kolega Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) sa tiež pýtal šéfa ÚRSO na vysoké ceny elektrickej energie. "Čím je opodstatnené to, že výrobné ceny elektrickej energie klesli o 50 %, ale cena energie pre odberateľov nie?" položil otázku poslanec. Zároveň ho zaujímalo, prečo úrad nezníži distribučné poplatky, keď tieto sa podieľajú na cene elektrickej energie viac ako polovičným podielom a určuje ich samotný úrad.

Do diskusie sa pridal aj Július Brocka z KDH. Podľa neho sú všetky tieto tvrdenia hodné odstúpenia šéfa ÚRSO. "Veď to je na uterák," adresoval Brocka Holjenčíkovi. Rokovanie o tomto bode programu poslanci nakoniec neuzavreli, mali by v ňom pokračovať ešte na tejto schôdzi.

V stredu (25.9.) ich však od rána čaká diskusia o novele rokovacieho poriadku. Poslanci Smeru-SD ňou chcú vyriešiť otázku zániku poslaneckého klubu, ak počet jeho členov klesne pod osem. K novele mali prísť viaceré pozmeňujúce návrhy, ktoré mali okrem iného priniesť nástroje na vysporiadanie sa s neprispôsobivými poslancami. Či sa rokovací poriadok bude v takomto zmysle meniť, ukáže stredajšie rokovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu