Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

"Umieranie" v televíznej relácii: Fica takto pobavil Figeľov výrok!

Ján Figeľ a Robert Fico v štúdiu RTVS. Zobraziť galériu (2)
Ján Figeľ a Robert Fico v štúdiu RTVS. (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA – Dnešná diskusná relácia RTVS O 5 minút 12, ktorej pozvanými hosťami boli premiér Robert Fico a šéf KHD Ján Figeľ, sa niesla na posledné politické pomery v slušnom duchu. Hlavnou témou bola situácia okolo SPP, na ktorú mali obaja politici diametrálne odlišný názor. V jednej chvíli však Figeľov výrok predsedu Smeru tak "pobavil", že si neodpustil ironickú poznámku.

Na slová Jána Figeľa, že momentálny zámer vlády ohľadne SPP považuje za nevýhodný, reagoval premiér poznámkou: "Ja tu umriem za touto stoličkou". Podľa neho sa to odváži tvrdiť ten, čo sa o privatizáciu SPP zaslúžil. Šéf KDH na to odpovedal iba krátkym: "Tak to Vám neprajem".

V relácii ďalej odznel aj dialóg o štandardnom a neštandardnom politickom správaní. "Je čas, aby štandardné politické strany, ktoré sú v opozícii a vo vláde, si povedali, že toto už nebudú tolerovať. Čo tu robia nejakí samozvanci, neštandardné a netypické politické strany? Hľadajme cestu, aby sme samozvancov, polobláznov a bláznov z politiky dali na okraj politického záujmu. Tam môžu byť, ale nemôžu byť rozhodujúci, nemôžu viesť opozíciu," vyhlásil Fico. Narážal tým aj na úvodné vystúpenie nezaradeného poslanca Daniela Lipšica, ktorý je predsedom strany Nová väčšina - Dohoda, na mimoriadnej schôdzi parlamentu.

Podľa Fica navodil Lipšic urážlivý úvod tejto schôdze, kde sa rozhodovalo o premiérovom odvolaní. "Keby bol tento návrh podaný normálne, štandardnou politickou stranou, verím, že schôdza by bola argumentačne veľmi bohatá a v rámci normálneho politického dialógu by sme si to mohli vyrozprávať," uviedol.

Používanie označenia poloblázni či samozvanci Figeľ odmietol, pretože, ako upozornil, každý z poslancov má mandát od občanov. "A oni to zhodnotia pri voľbách," podčiarkol. Celé dianie počas mimoriadnej schôdze označil za neštandardné z toho dôvodu, že najväčšia strana odišla z rokovacej sály. "Napätie a absencia dialógu sa prejavuje emóciami a tých tam bolo dosť," podotkol s tým, že KDH odmieta všetky výtržnosti vrátane alkoholu, ktoré na pôdu parlamentu nepatria.

Zároveň pripomenul Ficovi, že podľa Ústavy SR sa musí člen vlády zúčastniť na rokovaní NR SR, ktoré sa týka jeho odvolávania. "Vy tento článok nerešpektujete. To nie je dobré pre parlament, občanov a celkovú dôveryhodnosť demokracie na Slovensku," podčiarkol Figeľ. Premiér na to poznamenal, že sa nikdy nestalo, aby pri predkladaní návrhu na odvolenie predsedu vlády odznela namiesto odbornej argumentácie znôška urážok vlády. "Takto mimoriadna schôdza nikdy nezačala. Z tejto schôdze máme všetci ponaučenie," konštatoval.

Na otázku, či v prípade, že sa potvrdí požívanie alkoholu niektorými poslancami Smeru-SD, z toho Fico ako predseda tejto strany vyvodí zodpovednosť, odpovedal, že nechce začať hovoriť o pomeroch v parlamente a iných politických stranách. "Musel by som byť veľmi konkrétny, vrátane KDH, a nebudem to robiť," uzavrel premiér.

Pri téme o samotnom SPP sa Robert Fico vyjadril, že keďže regulované ceny plynu zvyšovať nechce, pomôcť by malo predovšetkým výhodnejšie nastavenie dlhodobej zmluvy o dodávkach s ruským Gazpromom, o ktorom sa v súčasnosti rokuje. "Našim plánom je do troch, štyroch rokov stratu úplne zlikvidovať. Už teraz máme zdroje z rezervného plynu 170 miliónov eur, ktoré použijeme bez toho, aby sa to dotklo dividend, štátneho rozpočtu. Vykrývame túto stratu z vnútorných rezerv," vyhlásil. Rokovaniam s Gazpromom by malo podľa neho pomôcť, že štát získal 100 % materskej firmy SPP, ktorá zabezpečuje obchod s plynom.

Predseda opozičného KDH Ján Figeľ tomuto plánu neverí. "Príde mi to ako perfektná rétorika, ale veľmi účinné klamstvo. Neexistuje nič zadarmo," reagoval na slová predsedu vlády. Všetky straty podnikov pod kontrolou štátu sa totiž podieľajú aj na zadlženosti a tá je už v súčasnosti rekordná v histórii SR, argumentoval. "Tým, že prestanete zdieľať stratu so súkromníkom, zaťažíte na dvojnásobok štát ako vlastníka. Je to chyba, nevidím v tom racionálny dôvod okrem toho, že to vyhovuje finančným skupinám," vyhlásil Figeľ s tým, že na nasledujúcich 15 rokov, dokedy je ešte uzatvorená zmluva s Gazpromom, sa strata SPP odhaduje na 600 miliónov eur.

Figeľ vláde zároveň vytkol, že v čase, keď sa predchádzajúci zahraniční spolumajitelia plynární rozhodli predať svoj podiel, nevyužila predkupné právo a nezískala do rúk štátu celé SPP. "Teraz vám českí a slovenskí súkromníci predviedli, že sa to dá urobiť bez jediného eura. Bez jedinej novej investície prevzali majetok, na ktorý mal štát predkupné právo," pripomenul.

Túto kritiku však Fico odmietol. Štát podľa neho nemohol kúpiť 49 % akcií celej skupiny SPP, pretože na to nemá peniaze. "V roku 2013 sme pod tlakom 3-% deficitu verejných financií a dlhovej brzdy. Kúpna cena bola 2,5 miliardy eur. Keby si aj štát na to požičal, vyletel by nám okamžite dlh aj deficit," upozornil s tým, že pre medzinárodné záväzky Slovenska je takýto vývoj neakceptovateľný.

Na konci relácie sa obaja politici rozlúčili s tým, že sa môžu nabudúce porozprávať aj o korupcii v tej ktorej vláde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu