Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Miškov: Vláda by mohla znížiť stratu SPP bez prebratia spoločnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vláda namiesto toho, aby hľadala spôsob, ako pomôcť sociálne slabým, preberá na plecia štátu 100 percent straty dotovaného plynu. Stratu materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) by pritom mohla znížiť aj bez toho, aby spoločnosť úplne prebrala.

Počas rokovania o návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) to dnes povedal exminister hospodárstva Juraj Miškov (nezaradený). Zdôraznil, že už existujúca strata materskej spoločnosti SPP bude ešte rásť. "Podnik, ktorý chce vláda kúpiť, je každoročne nastavený vyrobiť stratu 100 miliónov eur. Do roku 2028, kedy končí platnosť kontraktu s Gazpromom, to znamená kumulovanú stratu 1,5 miliardy eur pri dnešnom nastavení regulácie," vyčíslil Miškov, ktorému stále chýba informácia, ako chce vláda túto stratu vykryť.

Opozičný poslanec uviedol niekoľko možností na zníženie straty v materskej spoločnosti SPP bez toho, aby ju musela vláda úplne prebrať. "Znížte operatívne náklady SPP o 30 percent. Toto vám umožní ušetriť 20 miliónov eur. Zaveďte fixnú zložku ceny ako majú susedné krajiny. Pri jednom eure mesačne znížite stratu o 15 miliónov eur. Pri dvoch eurách o 30 miliónov eur," navrhol Smeru-SD Miškov.

Dôchodcom, zdravotne postihnutým a ľuďom v hmotnej núdzi by podľa Miškova pomohlo zavedenie podporných sociálnych taríf. Miškov tiež odporúčal zrušiť dotovaný plyn pre bohaté domácnosti s veľkými nehnuteľnosťami. "Ani minister Počiatek, ani minister Kažimír, ani ja a ani premiér Fico nie sme odkázaní na dotovaný plyn. Podľa prepočtov by ste mohli prestať dotovať bohaté domácnosti, ktoré tvoria asi 6 až 7 percent domácností na Slovensku," odkázal vládnej strane opozičný poslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu