Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nájomné štátneho ústavu sa zdá Beblavému stále vysoké

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Cenu za priestory, ktoré si prenajal Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) síce znížili, poslancovi Miroslavovi Beblavému (SDKÚ-DS) sa však stále zdá vysoká.

Práve opozičný poslanec upozornil na prenájom priestorov za viac ako 340-tisíc eur štátnym ústavom v budove Reding Tower II v Rači, ktorý sa mu zdal nevýhodný. Nájomné napokon znížili z celkovej sumy 22,78 eura za meter štvorcový na mesiac na 20,329 eura za meter štvorcový, a to na základe znaleckého posudku, ktorý dalo vypracovať ministerstvo školstva. S fínskou spoločnosťou YIT Reding, ktorá prenajíma priestory v Rači, uzavreli dodatok k zmluve o nájme nebytových priestorov. "Zmluva je však aj po dodatku naďalej výrazne predražená," tvrdí Beblavý. Podľa neho z vyjadrení realitných maklérov vyplýva, že 20 eur na mesiac za meter štvorcový, a to aj vrátane energií a zariadenia, nestoja ani "totálne luxusné kancelárie s mramorom".

Ústav si prenajal priestory pre projekt hradený z eurofondov s názvom Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety. Beblavý žiadal pôvodne zmluvu o prenájme s fínskou firmou vypovedať, čo nariadil aj minister školstva ešte v júni. Poslanec sa obával, že by žiadny audítor Európskej komisie predraženie nemohol uznať. V auguste však ministerstvo informovalo, že vypovedanie nájomnej zmluvy by vyústilo do súdneho sporu, v ktorej by ústav nemal možnosť uspieť bez toho, aby sa to dotklo štátneho rozpočtu. Ministerstvo preto dalo vypracovať znalecký posudok, ktorý by určil novú cenu nájmu. V znaleckom posudku, z ktorého cena vzišla, bola použitá porovnávacia metóda, hovorí Hedviga Horváthová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústavu informácií a prognóz školstva. Podľa jej slov porovnali pritom cenu nájmu z nájomnej zmluvy medzi ÚIPŠ a firmou YIT Reding a.s. s ôsmimi ponukami realitných kancelárií a developerov. 

Keďže ministerstvo sa pri stanovení novej ceny odvoláva na právnu analýzu a znalecký posudok, Beblavého asistenti o ne požiadali v rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciám. "Ani jedno z nich nám však poskytnuté nebolo," hovorí poslanec za SDKÚ-DS. Beblavý hovorí, že ministerstvo na žiadosť len odpísalo, že bol uzavretý dodatok, "v ktorého znení sú zohľadnené právne závery a ceny nájmu, ktorá korešponduje a zodpovedá trhovému nájomnému“. Ministerstvo podľa opozičného poslanca porušilo zákon, keď dokumenty nesprístupnilo. Beblavý preto vyzýva vedenie ministerstva školstva, aby znalecký posudok a právnu analýzu neutajovalo, ale čím skôr poskytlo verejnosti na kontrolu. "Ministerstvo sprístupnilo žiadateľovi všetky informácie v súlade so zákonom s tým, že považuje za poskytnuté informácie za úplné a vecne správne v súlade s doručenou žiadosťou," reaguje hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. 

Ako informovala Horváthová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústavu informácií a prognóz školstva, cena prenájmu, pôvodná aj súčasná, zahŕňa nielen čistý prenájom plochy, ale aj všetky náklady na prenájom štandardne vybavených nebytových priestorov, teda aj nájom kancelárskeho vybavenia, energie a médiá, strážnu službu, internet a iné. Keďže v rámci eurofondov pre zabezpečovanie projektu nie je dovolený nákup nábytku či technického vybavenia, ÚIPŠ nezvolil osobitné obstarávania na priestor, ale jedno pre komplexné zabezpečenie všetkého vybavenia, dopĺňa Horváthová. Cenu v prípade ústavu zvyšuje podľa nej aj doba nájmu, ktorá je 36 mesiacov, keďže sa štandardne zmluvy o nájme nebytových priestorov uzatvárajú na obdobie piatich rokov, tvrdí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu