Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výpadok leteckých vrtuľníkov pacienti podľa ministerstva nepocítia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Napriek tomu, že od polnoci nelietajú k pacientom záchranárske vrtuľníky z Bratislavy a Trenčína, nie je podľa ministerstva zdravotníctva dôvod na paniku.

"Pre pacientov sa nič nemení," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková s tým, že Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby vyšle podľa potreby k pacientovi najbližšiu sanitku, prípadne vrtuľník.

Poukázala, že pred niekoľkými rokmi fungovali na Slovensku iba tri stanice leteckej záchranky, čo bolo postačujúce. "Oddnes lieta päť vrtuľníkov, čo je naďalej postačujúce," skonštatovala Čižmáriková. Medializáciu neobsadenia dvoch bodov vníma ministerstvo ako tlak doterajšieho prevádzkovateľa v súvislosti s prebiehajúcim tendrom na licencie pre letecké záchranky.

Dve stanice leteckej záchrannej služby sú od dnešnej polnoci neobsadené. Ich súčasnému prevádzkovateľovi vypršali licencie a nový prevádzkovateľ zatiaľ nie je vybraný, upozornili v stredu (11.9.) ako prvé televízie Markíza a Joj. Ministerstvo v máji vypísalo tender na nové licencie z dôvodu končiacej platnosti tých starých, výberová komisia však zatiaľ v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne nerozhodla.

Na Slovensku v súčasnosti funguje 273 ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby a sedem leteckých - v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline, Poprade, Košiciach a Trenčíne. Všetkých sedem bodov doteraz prevádzkovala spoločnosť AIR - TRANSPORT EUROPE.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu