Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tragická nehoda: Vyhasol ľudský život kvôli štátnej byrokracii?

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počas vážnej dopravnej nehody zomrela tridsaťdeväťročná Žaneta na ťažké poranenie aorty. Vynárajú sa však pochybnosti, že Žaneta mohla žiť, ak by pre ňu namiesto sanitky bol letel vrtuľník.

Nehoda sa stala v piatok nedaľeko Senice. Sanitka sa na jej miesto dostala do dvadsiatich minút. No kým dvaja muži utrpeli ľahšie zranenia, Žaneta mala natrhnutú aortu a niekoľko ďalších zranení, informovala v Televíznych novinách televízia Markíza. Žaneta skončila v Skalickej nemocnici, kde zakrátko zistili, že je zranená tak vážne, že jej dokážu pomôcť iba v Bratislave. Do hlavného mesta ju však museli zo Skalice previezť opäť sanitkou. Záchranársky vrtuľník totiž nebol k dispozícií. Licencia záchrannej službe na prevádzku záchranárskych vrtuľníkov vypršala a Ministerstvo zdravotníctva ju nepredĺžilo. Vypísalo nové výberové konanie, no medzitým zostávajú Bratislavský a Trenčiansky kraj bez oficiálnej leteckej záchranky.

"Pacientka mala tak závažné poranenia, že bez ohľadu na to kde bola a kto pri nej bol, ku smrti by žiaľ bolo došlo," bráni rezort zdravotníctva jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Podľa nej je vrtuľníkmi pokryté celé územie Slovenska, keďže všetky krajské záchranky majú pôsobnosť po celom štáte. Markíza však v reportáži tvrdí, že dva najbližšie vrtuľníky, teda nitriansky a žilinský, boli v tej chvíli obsadené.

Podľa analytika Tomáša Szalaya však štát zlyhal, keď dopustil, aby dva kraje zostali bez pokrytia leteckou záchrankou. Podľa neho ministerstvo zdravotníctva vedelo štyri roky, kedy presne vypršia licencie leteckým záchrankám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu