Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bratislavskí starostovia sa búria, nepáči sa im návrh rozpočtu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Starostovia bratislavských mestských častí zásadne nesúhlasia s návrhom rozpočtu verejnej správy na rok 2014 a odporúčajú Rade Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zvolať mimoriadny snem združenia. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Alžbeta Klesnilová.

Ako informovala Klesnilová, Regionálne združenie mestských častí Bratislavy chce konsolidáciu verejných financií a pokračovať v politike zabezpečovania finančnej stability verejného sektora. Združenie reprezentované starostami mestských častí je však presvedčené, že aj ostatné zložky verejnej správy by mali konsolidovať financie tempom ako samosprávy obcí a miest.

Ako dodala Klesnilová, konsolidácia verejných financií v hlavnom meste sa začala vyvíjať priaznivo. Kým podľa údajov ministerstva financií z konca júna malo hlavné mesto spolu s mestskými časťami údajný konsolidačný dlh 20 miliónov eur, prijatými opatreniami sa samosprávam podarilo dostať k 30. augustu do plusu okolo 2 miliónov eur. Bratislavskí starostovia tak zásadne nesúhlasia s návrhom rozpočtu verejnej správy na rok 2014.

„Jeho východiská sú neudržateľné, neumožňujú realizovať ani zákonné povinnosti miestnych samospráv,“ konštatoval predseda združenia a starosta mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan. „Chceme plniť memorandum, ale nie na úkor občanov a zdravého rozumu,“ tvrdí starosta Vajnôr Ján Mrva. Na jeho návrh regionálne združenie jednomyseľne schválilo odporúčanie Rade ZMOS na zvolanie mimoriadneho snemu ešte v tomto roku.

Snem by mal najmä zhodnotiť súčasný stav konsolidácie verejných financií v obciach a mestách, posúdiť návrh rozpočtu verejnej správy na rok 2014 s tým, aby prijal stanovisko na vrátenie výnosu dane z príjmov fyzických osôb pre obce na úroveň 70,3 percenta. 

Podľa názoru bratislavských starostov by mal mimoriadny snem zhodnotiť súčasný stav spracovania auditu kompetencií, mal by zhodnotiť vládne návrhy zákonov s cieľom jasnej kvantifikácie finančných dopadov na obce a mestá, a mal by tiež zhodnotiť postavenie a financovanie hlavného mesta Slovenska.

Takmer v každom zákone je napísané, že nemá dopad na miestnu samosprávu. No pri jeho uplatňovaní v praxi sa takmer vždy ukáže, že je to inak,“ poznamenal v súvislosti s návrhmi zákonov Bajan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu