Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fica spovedali deti: Pozrite, aké otázky im musel zodpovedať

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda vlády Robert Fico dnes na pôde parlamentu vysvetľoval, prečo platíme eurom, aký je rozdiel medzi pravičiarmi a ľavičiarmi, ale aj to, prečo pomáhame zadlženým krajinám eurozóny.

Takéto a podobné otázky kládli dnes na simulovanej Hodine otázok deti, ktoré sa zúčastnili cez prázdniny na programe Detskej univerzity Komenského. „Na vlastnej koži cítite, čo to znamená byť v Európskej únii,“ povedal deťom premiér a poukázal na opravené školy z eurofondov. „Všetky tie opravy, nové okná a fasády, to sú peniaze z Európskej únie,“ hovoril Fico s tým, že nemožno peniaze len prijímať od ostatných, ale treba aj pomôcť tým, čo majú problémy. "Nepomáhame iným krajinám, aby sme pomáhali darebákom. Musíme si navzájom pomáhať, inak neprežijeme.“

Na otázku, prečo musíme platiť eurom, predseda vlády odpovedal, že sa tak raz musí rozhodnúť každá krajina v EÚ. „Je to výhodné, lebo keď ideš do zahraničia, nemusíš meniť peniaze,“ vysvetľoval školákovi. Šéf kabinetu deťom tiež hovoril o tom, aký je rozdiel medzi pravičiarmi a ľavičiarmi. „Ten, kto má ľavicové myslenie, si myslí, že základným pravidlom správania medzi ľuďmi je solidarita. Pravicové zmýšľanie sa viac spolieha na to osobné, individuálne,“ tvrdil.

Žiakov tiež zaujímalo, či budú mať prváci šlabikáre a všetky potrebné veci. Keďže minister školstva Dušan Čaplovič nebol medzi prítomnými ministrami, premiér Fico deťom sľúbil, že mu otázku zadá a bude žiadať jej vypracovanie.

Istá školáčka sa politikov spýtala, či v chystanom vládnom zákone o voľbách bude na Slovensku platiť podľa nej nespravodlivý systém jedného volebného obvodu. Predseda parlamentu Pavol Paška argumentoval, že sú rôzne systémy a neexistuje univerzálny model. „Počas dvadsaťročnej histórie máme zvyk, že je na Slovensku jeden obvod,“ povedal. Žiaci sa ministrov pýtali aj na zvyšovanie dôchodkov, prečo musia chodiť do školy, ale aj na to, prečo majú poslanci rovnaký plat, aj keď nie sú v rokovacej sále. „Parlament nie je fabrika, kde poslanci ráno prídu, odsedia si, a potom na rampu vzadu príde kamión, ktorý naloží schválené zákony a rozvezie ich,“ snažil sa deťom priblížiť Paška prácu poslancov, ktorí podľa neho pracujú aj mimo budovy národnej rady. Ministerka zdravotníctva čelila otázke, či sa bude dať zistiť stav krvi bez pichnutia injekcie. „Môžem vám dať tú nádej, že to raz bude možné. Nebude to asi najbližšie roky, ale veľa vecí už teraz získavame z dychu alebo prístrojmi,“ reagovala.

Do poslaneckých lavíc dnes na simulovanú Hodinu otázok zasadli deti - študenti Detskej univerzity Komenského, ktorým cez prázdniny prednášali známi ekonómovia, právnici, vedci či umelci. Stretnutie s politikmi ukončila neformálna autogramiáda. Malých študentov čaká aj prehliadka parlamentných priestorov a pozrú si tiež dokumentárny film o histórii slovenského parlamentarizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu