Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výbor schválil väčšie kompetencie primátorov a starostov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kompetencie primátorov a starostov slovenských miest a obcí by sa mali posilniť. Po novom by mohli menovať a odvolávať riaditeľov rozpočtových či príspevkových organizácií danej obce.

Táto kompetencia v súčasnosti prislúcha miestnemu zastupiteľstvu. Vyplýva to z novely zákona o obecnom zriadení poslancov Smeru-SD, ktorú dnes parlamentný výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj odporučil plénu schváliť. Otto Brixi, Jana Laššáková, Jana Vaľová, Peter Fitz a Viera Mazúrová zmeny odôvodňujú zodpovednosťou starostov a primátorov za chod obcí a miest.

Zdôrazňujú, že v septembri 2011 pribudla do legislatívy nová skutková podstata trestného činu verejných činiteľov. Ak si verejní činitelia podľa nej nesplnia povinnosť vyplývajúcu z ich právomoci pri správe majetku štátu, obce, vyššieho územného celku alebo verejnoprávnej inštitúcie a spôsobia tým škodu veľkého rozsahu, môžu sa potrestať odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.

"Aj z tohto dôvodu, keďže primátor či starosta ako štatutár zodpovedá za chod obce a je trestnoprávne zodpovedný za škody, musí mať kompetencie priamo si vyberať riadiacich pracovníkov rozpočtových a príspevkových organizácií," argumentujú zákonodarcovia Smeru-SD.

Podľa opozičných poslancov Igora Hraška (OĽaNO) a Pavla Zajaca (KDH) novela posilňuje princíp politických nominácií, ktoré deformujú správu vecí verejných. Do funkcií sa tak podľa nich nedostanú odborníci. Návrh podľa predkladateľov zároveň oberá zastupiteľstvá a ich poslancov o možnosť podieľať sa na spravovaní majetku mesta.

Právna norma rovnako mierne znižuje odmenu pre hlavného kontrolóra obce. V niektorých mestách totiž podľa poslancov Smeru-SD mali kontrolóri aj s odmenami vyšší plat ako primátori. Návrh tiež mierne znižuje počet poslancov mestských zastupiteľstiev v mestách od 10 001 do 20 000 obyvateľov. Tie by mohli mať 13 až 17 poslancov, dnes je to 13 do 19 poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu