Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mestským a obecným kontrolórom zrejme znížia platy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Novela zákona o obecnom zriadení, ktorú predkladá skupina vládnych poslancov, siaha kontrolórom aj na odmeny, odznelo dnes vo večernej relácii Rádiožurnál Slovenského rozhlasu.

Združenie hlavných kontrolórov sa preto obáva odchodu schopných ľudí. Najviac sa znižovanie platov dotkne kontrolórov najväčších miest. Zatiaľ čo dnes majú základný príjem necelých 2 000 eur, novela poslancov za Smer má skresať tento príjem približne o 300 eur.

Podľa spoluautorky návrhu Jany Vaľovej sa platy šéfov samospráv v minulosti znižovali, ale kontrolórov sa to nedotklo. Ako sa vyjadrila Vaľová, nemôže to byť tak, aby kontrolór mal vyšší plat ako primátor. Poslankyňa Vaľová, ktorá je zároveň primátorkou Humenného, preto navrhuje aj znižovanie hornej hranice odmien.

Najvyšší bonus k platu sa teda má znížiť z 30 na 15 percent. Združenie hlavných kontrolórov miest a obcí nevidí súvislosť medzi platmi kontrolórov a platmi primátorov či starostov. Prezident združenia Ľudovít Budzák zároveň odmieta znižovanie miezd.

Kontrolóri zároveň navrhli kompromisný návrh, podľa ktorého by sa mali znížiť základné platy, ale mala byť ponechaná výška odmien. V septembri s ním chce v parlamente vystúpiť poslanec za KDH Pavol Zajac.

Zákon o obecnom zriadení neodporúčalo otvárať ešte v apríli ani Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), a to aj napriek tomu, že návrh zvyšuje niektoré kompetencie primátorov a starostov. Po rokovaní snemu však ZMOS už znižovanie platov kontrolórov podporuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu