Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OĽaNO chce, aby europoslanci nesmeli vykonávať iné verejné funkcie

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Igor Matovič do parlamentu opätovne predložil novelu zákona o voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktorou chcú pre slovenských europoslancov zaviesť princíp jedného mandátu pri výkone tejto verejnej funkcie.

Znamenalo by to, že slovenskí poslanci EP by nemohli zastávať iné verejné funkcie na Slovensku. "Poslancom Európskeho parlamentu by sa tak umožnilo, aby vykonávali svoju funkciu zodpovedne, plnohodnotne a nezávisle," uvádza Matovič.

Princíp výkonu jedného mandátu je pojmom, ktorý zahŕňa výkon funkcií, čo obsahom a rozsahom povinností možno analogicky vnímať ako prácu na plný úväzok. Zavedenie princípu jedného mandátu nebráni uplatneniu základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám v zmysle Ústavy SR, ani práva zúčastňovať sa na správe vecí verejných priamo, píšu obyčajní v návrhu.

"Zmyslom právnej konštrukcie nezlučiteľnosti funkcií je zabránenie kumulácii viacerých funkcií jedným subjektom, predchádzanie rozporu záujmov, ktorý nastáva pri kumulatívnom výkone funkcií a taktiež garancia dodržiavania ústavného princípu trojdelenia moci," argumentuje Matovič. Identickú novelu predložil líder obyčajných ľudí už na júnovú schôdzu parlamentu, pred hlasovaním ju však stiahol z rokovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu