Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rozpravu vo štvrtok ukončila diskusia o bankovej novele

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Siedmy rokovací deň 21. schôdze Národnej rady SR ukončila v pléne debata o návrhu poslancov za KDH na zmenu zákona o bankách. Bankám by podľa tohto návrhu pri hypotekárnych alebo komunálnych úveroch mala pribudnúť ďalšia povinnosť, do týchto zmlúv by museli uviesť celkovú čiastku, ktorú má klient zaplatiť.

Celková suma sa má počítať na základe údajov platných v čase uzatvorenia zmluvy o hypotekárnom alebo komunálnom úvere. Ak sa zmení výška úrokovej sadzby, má byť povinnosťou banky opätovne vyčísliť a oznámiť klientovi celú čiastku, ktorú bude povinný zaplatiť.

"Účelom navrhovaného znenia je vyššia miera ochrany klienta, ktorému banka poskytuje hypotekárny alebo komunálny úver, ktorý má mať úplné, jasné informácie o ponuke úveru, týkajúce sa celkovej čiastky, ktorú zaplatí," vysvetlil dnes v pri uvádzaní návrhu do rozpravy Pavol Abrhan z KDH. Dôvodom návrhu je podľa KDH posilnenie ochrany klienta najmä tým, že sa zvýši jeho informovanosť a eliminuje sa riziko mylných, prípadne skresľujúcich informácií obsiahnutých v zmluve o hypotekárnom alebo komunálnom úvere.

S predkladateľmi však nesúhlasí nezaradený poslanec Jozef Kollár, podľa ktorého zavedením novej povinnej položky do zmluvy o hypotekárnom úvere sa ochrana spotrebiteľa nezvýši. Ako dodal, na tento účel postačuje už v súčasnosti povinne vykazovaná ročná efektívna miera nákladov, na základe ktorej sa dá výhodnosť jednotlivých úverov porovnať.

Banky pritom majú podľa Kollára pri poskytovaní hypotekárnych úverov obligatórnych povinností dosť. Ak chcú poslanci chrániť spotrebiteľa, mohli by sa podľa neho pozrieť radšej napríklad na maloobchodný predaj na splátky, kde pri ponukách nízkych splátok, napríklad za domáce spotrebiče, dosahujú úrokové sadzby často až v desiatkach percent.

Podobne by sa poslanci mohli podľa Kollára radšej venovať finančným maklérom, ktorí klientom ponúkajú produkty, za ktoré majú najvyššie provízie a nie tie, ktoré sú najvýhodnejšie pre spotrebiteľa.

Aktuálna parlamentná schôdza bude pokračovať v piatok ráno rozpravou k výročným správam niektorých verejných inštitúcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu