Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Návrh na rozvody dohodou rozpútal v pléne vášnivú diskusiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Manželstvo, rozvod, láska – toto sú slová, ktoré práve dominujú diskusii v parlamente. Poslanci rokujú o návrhu opozičnej SaS na zavedenie rozvodov dohodou. Návrh by mal podľa liberálov zjednodušiť rozvody na Slovensku, pretože štát nemá podľa nich "strkať nos" do vzťahu dvoch ľudí.

V Národnej rade (NR) SR však novela zákona o rodine, ktorá by takúto novinku zaviedla do praxe, vyvolala vášnivú diskusiu. Viacerí členovia pléna s ňou nesúhlasili. Napríklad podľa Mariána Kvasničku z KDH je "rozvod pre zbabelcov". Jeho stranícky kolega Július Brocka zase nevidí dôvod na zavedenie takéhoto opatrenia.

"Malo by to svoju logiku vtedy, keby bol na Slovensku nízky podiel rozvodov a bolo by ťažké sa rozviesť," argumentoval Brocka. Slovensko je pritom podľa neho krajinou s vysokým počtom rozvodov a takéto opatrenie by tento nežiaduci trend len podporovalo.

Proti návrhu vystúpil aj poslanec vládneho Smeru-SD Otto Brixi. Pýtal sa, či smerujeme k tomu, aby sa ľudia brali cez e-mail a rozvádzali cez facebook. "V súčasnosti sa na Slovensku rozvádza 40 % manželstiev, týmto počinom to bude 60 %," doplnil Brixi.

Liberáli však návrh bránili s tým, že tu nikto nikoho nenúti, aby sa rozvádzal. "Ale keď je manželstvo v troskách, nie je dôvod, aby sme ho udržiavali administratívnymi prekážkami. Súdy napokon manželstvo v drvivej väčšine aj tak rozvedú," vyhlásil Jozef Mihál (SaS).

Podľa Sulíka sú rozvody dohodou zjavne téma, na ktorej sa názory rozchádzajú. "Veď my len chceme, aby sa dvaja ľudia mohli rozviesť, nič iné," podotkol predseda SaS. Podporu tomuto návrhu vyjadril aj Miroslav Kadúc z OĽaNO. Váži si hodnotu inštitútu manželstva, ale za návrh SaS v takejto podobe zahlasuje.

Liberáli chcú zjednodušiť rozvody v dvoch rovinách. Manželské páry, ktoré nemajú deti alebo majú už dospelé deti, by sa mohli rozviesť podpísaním notárskej zápisnice. Tie manželské páry, kde sú maloleté deti, by sa rozvádzali dohodou, ale súd by neskúmal príčiny ich rozvodu. Súd by teda nerozhodoval o tom, či má dvojica spolu ďalej žiť, len by určoval porozvodovú starostlivosť o maloleté deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu