Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Figeľ: Európa môže skončiť ako múzeum historických pamiatok

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Európa sa podľa predsedu KDH Jána Figeľa ocitá v stále väčšej globálnej konkurencii. Rastie sila nových ekonomík v Ázii, a globálnymi aktérmi sa stále viac stávajú Čína, India, Rusko, Brazília a Juhoafrická republika. Ako povedal dnes, pomyselne najhorší scenár pre Európu by nastal, keby sa výskum a vývoj koncentrovali v Amerike, priemysel sa presúval do Číny, služby do Indie a poľnohospodárstvo do Brazílie.

„Európa by sa stávala múzeom, výkladnou skriňou historických pamiatok. Preto potrebujeme inovácie, nové start-up projekty v rôznych oblastiach hospodárstva. Dnes možno vyzerajú mnohé ako utopistické projekty, ale zajtra môžu byť silnými ťahúňmi ekonomiky,“ zdôraznil.

Podľa Figeľa Slovensko práve tým, že je menšie ako každý spomedzi jeho susedov, patrí ku krajinám, ktoré sú ekonomicky zraniteľnejšie, a sú viac závislé na medzinárodnom vývoji. „Ale tento "handicap" môže vyvažovať rozumnou otvorenosťou, strategickou spoluprácou a networkingom, ktorý je pridanou hodnotou,“ povedal s tým, že takto môže budovať svoju perspektívu a úspech nielen štát ale aj firmy.

Technológie v dnešnom svete, by mali podľa predsedu KDH napomáhať projektom, ktoré dokážu postaviť ľudí na nohy, posilniť ich sociálne začlenenie a ekonomickú vitalitu. Internet je podľa Figeľa základom tretej priemyselnej revolúcie. Ak najprv bol určený pre vojenské účely, dnes je dostupný väčšine obyvateľov sveta. Umožňuje nielen vznik nových firiem, ale aj novú dynamiku ich rastu. Rýchlejšia komunikácia pomáha pri tvorbe nových pracovných miest a uľahčuje ľuďom život a posilňuje ich životnú úroveň. Internet však podľa Figeľa má napomáhať lepšiemu porozumeniu medzi ľuďmi a národmi.

Pilierom, na ktorom digitálny trh bez vnútorných hraníc stojí, je podľa Figeľa bezpečná infraštruktúra. "Prístup k vysokorýchlostnému širokopásmovému internetu je kľúčovým faktorom pre inovácie a pre rast konkurencieschopnosti a zamestnanosti," povedal. Podľa odborných odhadov desaťpercentný  nárast penetrácie širokopásmového pripojenia môže viesť k 1 – 1,5 % nárastu HDP ročne a k 1,5 % rastu produktivity práce. Inovácie v spoločnostiach, ktoré priniesol širokopásmový internet, vytvárajú zamestnanosť a majú potenciál vytvoriť v EÚ do roku 2020 dva milióny nových pracovných miest.  V súčasnosti, v čase veľkej nezamestnanosti a hospodárskej krízy je podľa Figeľa potrebné znovunaštartovať hospodársky rast. „Vytváranie jednotného digitálneho trhu výrazne zaostáva za ostatnými oblasťami budovania jednotného trhu v Európe. V súčasnosti v EÚ existuje 27, a po vstupe Chorvátska to bude 28 fragmentovaných trhov. Je preto potrebné podporovať racionálne spoločné pravidlá a štandardy, ktoré pomôžu užívateľom služieb, ale aj investorom v tejto sfére, a tak napomôžu aj vzniku nových firiem, služieb a pracovných miest. Zároveň je potrebné budovať broadbandové siete, ktoré umožnia rozvoj cezhraničnej spolupráce. Budúcnosť slovenského a európskeho hospodárstva vo veľkej miere závisí od pokrytia územia, úradov, firiem a domácností vysokorýchlostnými sieťami, a od využitia internetu vo verejnej správe, školstve, zdravotníctve, v obchode a bankovníctve. Pre nové pracovné miesta sa stáva digitálna gramotnosť nevyhnutným predpokladom," dodal Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu