Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SaS chce mimoriadny výbor, vidí možné ohrozenie bojaschopnosti armády

Dôstojníčka Ozbrojených síl Katarína Svrčeková a Ľubomír Galko
Dôstojníčka Ozbrojených síl Katarína Svrčeková a Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS) ešte dnes iniciuje zvolanie mimoriadneho rokovania Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Na zasadnutí chce prerokovať situáciu týkajúcu sa možného ohrozenia bojaschopnosti časti Ozbrojených síl (OS) SR.

Žiadosť o zvolanie výboru podpísalo jeho päť opozičných členov, predseda Jaroslav Baška (Smer-SD) teda bude musieť určiť termín.

Ako príčinu možného ohrozenia bojaschopnosti armády vidí Galko v prevelení bývalej dôstojníčky Vojenského spravodajstva Kataríny Svrčekovej na pozíciu veliteľa čaty bojovej jednotky v Trebišove, na ktorú nemá potrebný výcvik, skúsenosti, ani vzdelanie.

"Táto bojová jednotka, ktorej by mala veliť, by mohla plniť bojové úlohy v Afganistane. Existuje reálne riziko, že výcvikom tejto jednotky pod velením dôstojníčky, ktorá nemá reálne skúsenosti, by mohla byť narušená jej bojaschopnosť. Zároveň je pochybná legitímnosť rozhodnutia preradiť bývalú dôstojníčku do pozície veliteľa bojovej čaty napriek obsahu jej osobného spisu," povedal Galko.

Na schôdzu výboru preto žiada predvolať ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD), náčelníka Generálneho štábu OS SR Petra Vojteka a riaditeľa personálneho úradu OS SR Ivana Sálašiho. "Bude nás zaujímať nielen tento konkrétny prípad, ale aj to, či ide o ojedinelé zlyhanie personálnej práce OS SR, alebo je takéto prevelenie bežnou praxou," avizoval.

Podľa toho, čo sa Galko na výbore dozvie a v závislosti od právnej analýzy, ktorú si dal urobiť, zváži podanie trestného oznámenia pre trestný čin sabotáže. "Nie je možné hazardovať so zdravím a životmi vojakov a nie je možné hazardovať s obranyschopnosťou štátu," upozornil.

Zároveň zváži aj trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti, lebo podľa medializovaných informácií bola Svrčeková najskôr prevelená na útvar do Rožňavy na miesto, ktoré si podľa platných predpisov vyžaduje previerku na stupeň "tajné". Svrčeková však niekoľko týždňov predtým vzala späť svoj súhlas na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami. "Hrozilo, že sa bude oboznamovať s utajovanými skutočnosťami," tvrdí Galko.

Opozičný poslanec chce zároveň pokračovať v zbieraní podpisov potrebných na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej by Glváč čelil odvolávaniu. Galko ich má 25, chýba mu teda ešte päť podpisov.

"Poslal som štyri listy. Po jednom každému predsedovi poslaneckého klubu jednotlivých strán Ľudovej platformy, teda pánom Hrušovskému a Solymosovi a pani Žitňanskej a štvrtý list predstaviteľovi Liberálnej dohody Jurajovi Miškovovi. Predstavitelia týchto strán sa vyjadrovali, že sú za istú postupnosť a najskôr chceli absolvovať mimoriadnu schôdzu k tunelovaniu Vojenskej spravodajskej služby a keď nebudú s jej výsledkom spokojní, pristúpia k odvolávaniu ministra. Počkám si na ich reakciu, jednotlivo za poslancami s hárkom už chodiť nebudem," dodal Galko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu