Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lipšic: Fico potrebuje vlastného GP, aby sa mal v núdzi na koho spoľahnúť

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico (Smer-SD) potrebuje mať na poste generálneho prokurátora svojho človeka, pretože potrebuje mať istotu, že sa v núdzi má na koho spoľahnúť a nikto nebude vyšetrovať podozrivé financovanie Smeru. Povedal to Daniel Lipšic (NOVA-Dohoda) v parlamentnej rozprave k návrhu voľby generálneho prokurátora (GP).

Lipšic odôvodnil túto tézu prípadom nahrávky, v ktorej hlas podobný hlasu Roberta Fica hovorí o zabezpečení miliónov eur na financovanie Smeru "plus ďalšie veci". Podľa Lipšica je potrebné sa prestať tváriť, že v tejto nahrávke je hlas "podobný hlasu Roberta Fica". "Nie je podobný Robertovi Ficovi, je to jeho hlas. A nech má pán Fico zažaluje na súde a stretneme sa tam so znalcom, ktorý potvrdí, alebo vyvráti moje tvrdenie," povedal.

Lipšic spomenul aj tzv. Blaškov spis, teda zmluvu medzi už nebohým podnikateľom Ľubomírom Blaškom a Fedorom Flašíkom ako koordinátorom kampane Smeru v roku 2002, keď mal Blaško za sponzorský dar dostať miesta v štátnych podnikoch i miesta na kandidátkach Smeru. Lipšic spomenul, že napriek začatiu vyšetrovania prokuratúra tento prípad po dvoch dňoch zastavila.

"Pre takéto prípady potrebuje Robert Fico svojho generálneho prokurátora," uviedol opozičný poslanec. Podľa neho premiér potrebuje mať v kľúčových pozíciách svojich ľudí. "Preto mu doteraz vyhovovalo, že prokurátorom bol priateľ mafiána z mafiánskych zoznamov a na poste predsedu najvyššieho súdu je priateľ bossa albánskej drogovej mafie," dodal.

Juraj Blanár (Smer-SD) označil vystúpenie Lipšica za fabuláciu. Podľa neho by aj poslanci Smeru mohli poukázať na niektoré kauzy a podozrenia, pri ktorých však nie sú dôkazy. Tie podľa Blanára nemá v spomenutých prípadoch ani Lipšic. "Vaše vystúpenie je iba snahou byť najspravodlivejším medzi spravodlivými."

Martin Poliačik (SaS) vo svojom vystúpení vyhlásil, že podstata právneho štátu na Slovensku sa pomaly a plazivo mení. V tejto súvislosti hovoril o chápadlách, ktoré sa pomaly rozliezli do všetkých mocenských štruktúr tohto štátu. "Od dnešného dňa bude právny štát na Slovensku symbolizovať slepá hydra s krídlami, ktorá bude ovládať životy všetkých občanov tohto štátu," povedal.

Poliačik bol posledný rečník, ktorý bol do rozpravy prihlásený písomne. Ústne sa následne prihlásil len Richard Sulík (SaS). Voľba kandidáta na generálneho prokurátora sa tak uskutoční po 17. hodine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu