Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lipšic: Nový generálny prokurátor bude zvolený na dva a trištvrte roka

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Ktokoľvek prijme kandidatúru na generálneho prokurátora a bude v utorok (18. 6.) zvolený, bude vymenovaný len na dva a trištvrte roka.

Na dnešnom brífingu to vyhlásil líder strany Nova Daniel Lipšic (nezaradený) s tým, že ak po voľbách dôjde k zmene vlády, bude jednou z absolútnych priorít nastaviť normálny stav na Generálnej prokuratúre (GP) SR a vymeniť čisto politického a straníckeho nominanta. Možnosti, ako urobiť zmeny, vidí Lipšic jednak v zmene dĺžky funkčného volebného obdobia generálneho prokurátora, ale aj v odovzdaní práva voliť tohto funkcionára ľuďom.

Na otázku, aký rozdiel vidí medzi Čentéšom a novým generálnym prokurátorom z hľadiska politického pozadia, keďže oboch volia politici, odvetil, že teraz sa idú zlomiť všetky princípy právneho štátu. "Podľa mojej mienky tá voľba nebude legitímna. Ale áno, tým, že parlament volí kandidáta na generálneho prokurátora, vždy ide o politickú nomináciu. Preto si myslím, že generálneho prokurátora by mali voliť občania," vysvetlil.

Lipšic sa totiž domnieva, že Ústava SR už prestala platiť. "Generálneho prokurátora už nevyberá v skutočnosti parlament, ale v realite to sú oligarchovia, miliardári, ktorí si pre seba a svojich ľudí potrebujú zabezpečiť beztrestnosť a to, že budú stáť nad zákonom. Preto na čelo prokuratúry potrebujú dostať svojho človeka," tvrdí poslanec.

Podľa jeho slov títo istí ľudia sa za vlády Ivety Radičovej pokúsili ovplyvniť voľbu generálneho prokurátora v prospech Dobroslava Trnku a takmer im to vtedy vyšlo. "Nakoniec bol ale zvolený Jozef Čentéš. Títo oligarchovia sú však dostatočne silní na to, aby zabránili vymenovaniu Čentéša. GP pod vedením slovenských oligarchov nebude Generálnou prokuratúrou Slovenskej republiky, ale Generálnou prokuratúrou Roberta Fica," povedal.

Na otázku, kto sú tí oligarchovia, Lipšic odvetil, že keď pred troma rokmi parlament volil generálneho prokurátora, Trnka neprešiel o jeden hlas. "Teda šiesti poslanci vtedajšej koalície boli v tajnom hlasovaní ochotní podporiť Trnku aj za cenu toho, že padne vláda, keďže premiérka avizovala podanie demisie, ak bude Trnka zvolený. Šiestim poslancom bolo teda niečo prednejšie ako existencia vlastnej vlády, a to mohli byť iba peniaze alebo vydieranie. Chystaná oslava na GP, na ktorú prišiel Marián Kočner, ktorého považujem za oligarchu, nasvedčuje tomu, že tá voľba mala byť v prospech Trnku zmanipulovaná," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu