Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Figeľ: Nová voľba GP by bola pošliapaním ústavnosti

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Voľba nového generálneho prokurátora pred rozhodnutím ústavného súdu je podľa predsedu KDH Jána Figeľa hrubým porušovaním ústavnosti na Slovensku, pretože proces vymenovania nebol zavŕšený a prebieha. Ako povedal Figeľ dnes na tlačovej besede, kandidát na generálneho prokurátora existuje.

„Je ním Jozef Čentéš. Všetky ostatné výklady sú nerešpektovaním ústavného súdu a jeho kompetencie. Na ťahu je ústavný súd. Očakávame jeho kompetentné rozhodnutie,“ povedal, pričom privítal dnešné rozhodnutie ústavného súdu, ktorý predbežným opatrením pozastavil účinnosť novely zákona, ktorou sa snažil Smer-SD vyriešiť patovú situáciu na ústavnom súde po námietkovej vojne v prípade nevymenovaného kandidáta Jozefa Čentéša. „Rozhodnutie ukazuje, že súd neprijíma rozhodnutie, ktoré v priebehu jediného dňa pretlačila jedna politická strana cez vládu a parlament, pretože tento zákon je protiústavný, retroaktívny a porušuje princípy právneho štátu. To znamená pokračovanie v procese na ústavnom súde,“ uviedol.

Podľa Figeľa je nehorázne, že pár hodín po vyhlásení ÚS predseda vládnej strany oznamuje blížiacu sa voľbu nového generálneho prokurátora. „Hovoriť o novej kvalite bez toho, aby si priznal chybu a poukázal na zjavnú protiústavnosť vlastného návrhu pre ústavný súd je kvalitou, ktorá potvrdzuje vládu jednej strany a totalitu väčšiny bez toho, že by to bolo ukotvené v ústave, lebo vláda jednej strany chce uchopiť aj generálnu prokuratúru. Fico chce mať svojho generálneho prokurátora,“ zdôraznil predseda KDH.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský sa obáva v dnešnom vyhlásení Fica o blížiacej sa voľbe nového generálneho prokurátora môže dôjsť k ohrozeniu demokratického a ústavného vývoja na Slovensku. „Vo mne to asociuje obavu spred novembra 1989. Obávam sa, že do mozaiky vlády Smeru chýba len ukotvenie vedúcej úlohy Smeru v ústave. Dneškom sa končí parlamentná demokracia ako princíp uplatňovania zastupiteľskej moci v štáte. Nastupuje vláda politického byra strany,“ vyhlásil. Opozícia sa podľa neho nemôže prizerať na takýto vývoj. „Nepripustíme taký ústavný rozklad mocenských štruktúr v štáte. Využijeme všetky ústavné možnosti. Parlament nepatrí Smeru. Je našou povinnosťou chrániť ústavnosť a zákonnosť,“

Poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál verí, že po dnešnom verdikte ÚS nedôjde k ďalšiemu konaniu vo veciach, ktoré sú na tomto súde podané. Pripomenul, že podľa Mosta-Híd napadnutá novela je protiústavná a vychádza z toho, že Smer nepochopil právo na nestranného sudcu. Podľa neho, kým Ústavný súd SR nevyrieši, či prezident SR neporušil svoje povinnosti nevymenovaním Čentéša, nie je možné otvárať túto tému na pôde NR SR. „Je neprijateľné, že Smer chce mať svojho generálneho prokurátora. Ide aj cez mŕtvoly a pošliapanie práva,“ konštatoval. Gál zároveň vyzval všetkých adeptov na kandidatúru, či vôbec pôjdu do volieb.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej je úplne zrejmé, že Fico sa rozhodol zvoliť svojho generálneho prokurátora za akúkoľvek cenu a že sa tak rozhodol urobiť do prázdnin, pretože ľudia cez prázdniny na škandál zabudnú. „Fico ide konzekventne za svojím cieľom, aby mal svojho generálneho prokurátora. Na ceste za týmto cieľom neváhal zneužiť prezidenta SR, tlačiť na ústavný súd, použiť v parlamente svojich poslancov, aby v skrátenom konaní prijali zákon, ktorý mal uľahčiť voľbu generálneho prokurátora,“ povedala.

Keďže táto cesta nevyšla, Fico podľa Žitňanskej neváha a je pripravený zneužiť svojich poslancov v parlamente na to, aby sa pred prázdninami dopracoval k svojmu generálnemu prokurátorovi. „Fico si evidentne myslí, že môže všetko, dnes má tú silu, ale už tu taký bol. Volal sa Vladimír Mečiar a musím pripomenúť, že pokiaľ poslanci za Smer akceptujú vôľu predsedu a budú na júnovej schôdzi voliť nového generálneho prokurátora, tak to bude naozaj situácia, aká tu bola, keď poslanci HZDS hlasovaním vylúčili Františka Gauliedera z parlamentu,“ povedala. Podľa nej treba v tejto chvíli apelovať na poslancov za Smer, aby sa nenechali v tejto hre zneužiť a aby sa vzopreli svojmu predsedovi a nepristúpili na novú voľbu generálneho prokurátora na júnovej schôdzi.

Robert Fico stráca nervy, tvrdí niekdajší minister spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic. "Ovládnutie generálnej prokuratúry je pre neho dôležitejšie, ako povesť Národnej rady SR, ústavného súdu a jeho vlastnej strany," uviedol Lipšic vo vyhlásení, ktoré zaslalo tlačové oddelenie hnutia Nová väčšina. Podľa neho robí Fico zo Smeru HZDS a z Jozefa Čentéša Františka Gauliedera. "Už to pochopili aj ústavní sudcovia. Ich dnešné rozhodnutie je dobrou správou pre právny štát," napísal Lipšic s tým, že bolo len otázkou času, kedy príde Smer s protiútokom. "Netrvalo to ani 24 hodín," dodal. Ak v tejto situácii bude ktokoľvek kandidovať na funkciu generálneho prokurátora, stane sa podľa Lipšica komparzistom Smeru "v tomto nechutnom divadle v réžii mecenášov Smeru".

Reakcia opozície na rozhodnutie voliť nového generálneho prokurátora je podľa premiéra Roberta Fica nehoráznym tendenčným zavádzaním verejnosti. "Neexistuje žiadna ústavná prekážka, ktorá by bránila voliť nového generálneho prokurátora," uviedol v stanovisku, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová. "Ak opozícia napriek tomu hovorí o pošliapaní ústavnosti a návrate pred rok 1989, chceme jej pripomenúť, čo vystrájala pri voľbe generálneho prokurátora v minulom volebnom období," dodal. Podľa Fica snahou zvoliť vlastného politického nominanta na tento post vtedajšia opozícia "doslova zlomila chrbticu demokracii, keď rôznymi protiústavnými kontrolnými mechanizmami a dokonca i zmenou tajnej voľby na verejnú nútila vlastných poslancov hlasovať v rozpore s ich slobodným presvedčením". Šéf kabinetu si myslí, že po dnešných vyjadreniach predstaviteľov opozície je evidentné, že im vyhovuje súčasný stav na generálnej prokuratúre.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu